Besparen op het verbruik van je auto airco

Autorijden is duur en de brandstofprijzen stijgen om de haverklap. Het is dus verstandig om zoveel mogelijk te besparen op je brandstofverbruik. Dat kan door zuinig rijgedrag, maar ook door te letten op de apparatuur die hoge kosten veroorzaakt. Een van die dure energieverslinders aan boord van je auto is de airconditioning. Er is bijna geen auto meer te vinden die geen airco heeft, en het is ook heerlijk om ‘s zomers in een gekoelde auto te stappen. Het is bovendien veilig, want je houdt letterlijk het hoofd koel en suft dus niet weg achter het stuur. Maar het nadeel is het hoge en dure energieverbruik van de airco.

Airco vreet energie en geld

Besef goed dat een airco altijd energie kost, zelfs als je hem uit zet. Uit recent Europees onderzoek is gebleken dat een airco alleen al door zijn gewicht rond de 30 liter brandstof per jaar verbruikt. De meeste automobilisten in het onderzoek dachten dat de huidige generatie computergestuurde motoren het energieverbruik wel binnen de perken zou houden. Helaas is dat niet waar. De harde cijfers tonen aan dat een airco tussen de 3 en 10 procent van je brandstof verbruikt. Reken aan de hand van de literprijs voor je brandstof maar eens uit wat dat kost. Drie tot tien cent van elke euro die je afrekent bij het tankstation gaat op aan airconditioning!

Gebruik je airco met verstand

Wat kun je doen om de hoge kosten van je airco in de hand te houden?

  1. Zet de airco zo min mogelijk aan op volle toeren
  2. Gebruik de airco alleen als het echt nodig is.
  3. Beperk het verschil met de buitentemperatuur tot een verschil van 5 graden.
  4. Rijd niet met open ramen. Door de hogere luchtweerstand stijgt het energieverbruik daardoor met 10%.

Als je je aan deze tips houdt kun je aanzienlijk besparen op het energieverbruik van je airco en toch genieten van een fijn klimaat in je auto.

Andere mogelijkheden tot besparing

Niet alleen met de verstandige inzet van je airco bespaar je veel geld, ook je rijgedrag is van invloed op je brandstofverbruik. Probeer zoveel mogelijk zonder drastische snelheidswisselingen te rijden, en schakel snel door naar een hogere versnelling. Elke keer als je stevig remt en weer fors optrekt verbruik je onnodig veel brandstof. Zorg voor de juiste bandenspanning, want zachte banden zorgen voor een hoger brandstofverbruik. Ga bij voorkeur ‘s morgens of ‘s avonds tanken. Bij een hoge temperatuur zetten vloeistoffen als benzine en diesel uit, en krijg je dus minder waar voor je geld als je tankt. Maak gebruik van deze tips om zuinig om te gaan met energie. Dat is goed voor het milieu en goed voor je eigen portemonnee.