Wanneer we onze klimaatdoelen willen bereiken, is het onvermijdelijk om onze CO2-uitstoot zwaarder te belasten. Om aan deze eisen in 2025 te kunnen voldoen, moeten de toekomstige auto’s volledig of deels elektrisch aangedreven worden. Zal dit gaan lukken?
Steeds meer elektrische auto’s
Er komen inmiddels steeds meer elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. Op dit moment rijden er wel 90.000 auto’s volledig of gedeeltelijk elektrisch rond. 42% van de Nederlanders die geen elektrische auto heeft, staat er wel positief tegenover en is zelfs van plan om een elektrische auto aan te schaffen.
Nadelen van elektrisch rijden
Helaas is de aanschafprijs van een elektrische auto vrij hoog, waardoor het moeilijker is om zoveel mogelijk mensen over te laten stappen op elektrisch rijden. Nog een nadeel van elektrisch rijden, is dat de afstanden beperkt zijn: met een accu die volledig is opgeladen, kom je niet verder dan 150 kilometer. Elektrisch rijden is op dit moment dus vooral geschikt voor gebruikers die een hogere prijs kunnen betalen en niet al te grote afstanden rijden.
Snelle ontwikkeling elektrische auto’s
Maar de ontwikkeling van de elektrische auto gaat door: nog dit jaar gaan de grootste automerken elektrische auto’s verkopen die het bereik met 30% vergroten. Ook zijn de kosten van de batterijen van de elektrische auto’s nu al lager dan het kabinet had verwacht. Maar of in 2025 de elektrische auto’s goedkoper zijn dan reguliere auto’s? Auto-expert Carlo Brantsen zegt hierover: “dat zal zeker nog tien tot vijftien jaar duren.”
Voordelen van elektrisch rijden
Wanneer iedereen zou overstappen op elektrisch rijden, zullen er een tal van voordelen ontstaan. Elektrische auto’s zijn namelijk een stuk stiller, waardoor er minder overlast wordt veroorzaakt. Daarnaast zijn de auto’s minder vervuilend en is het onderhoud van de auto’s stukken goedkoper dan die van een reguliere auto.
Eerst meer hybrides
De kans is groot dat er in de toekomst eerst meer hybrides komen. Dit komt omdat de hoogte van de uitstoot van de auto’s die fabrikanten produceren, gaat bepalen hoeveel geld er naar Brussel gaat. Hoe hoger de uitstoot, hoe dieper de fabrikant in de buidel moet tasten. Daarom zullen fabrikanten zich eerst vooral gaan richten op zuinige auto’s.
Verwachting van 2025
Waarschijnlijk kunnen we in 2025 een mix van verschillende auto’s verwachten. Een deel van Nederland zal elektrisch rijden, maar ook zal er een deel van de auto’s op waterstof rijden. Ook de auto’s die op diesel op of benzine rijden, zullen in 2025 waarschijnlijk nog niet verdwenen zijn.