energie besparen

Energie trucjes: Besparing op de energie lasten anno 2020

Hoe zien jouw geldzaken eruit voor 2020? Of je nu een student, een jong professional of een hardwerkende ouder bent, iedereen is met geld bezig. Het komt vast en zeker een aantal keer per jaar voor dat je denkt: ‘Hoe kan ik meer geld verdienen?’ Uiteindelijk wil je dat geld gebruiken voor leuke dingen of investeren in de toekomst. Echter kan dit ook door gewoonweg geld te besparen. Maar hoe doe je dat met de energielasten anno 2020, met de stijgende verwachting van energieprijzen?

Energiebesparing

Bij energiebesparing wordt er al snel gedacht aan een warme coltrui aantrekken, zodat je de verwarming lager kan zetten of spontaan direct alle stoppen uit het stopcontact trekken. Natuurlijk is dit een optie, maar er zijn ook manieren waar je wellicht niet zo snel aan denkt en veel effect heeft.

Digitale meter

Door technologische ontwikkelingen wordt het leven steeds gemakkelijker, zo ook het besparen op energieverbruik. Sinds halverwege 2019 is er stelselmatig begonnen met het plaatsen van digitale meters die de elektriciteits- en gasverbruik meten in plaats van de traditionele draaimeters. Waarom is dit zo kostenbesparend? De digitale meter kan gekoppeld worden aan apps en andere toepassingen. Het gevolg hiervan is dat je zicht krijgt op je dagelijks verbruik en heel handig je verbruik kan aanpassen aan je noden en behoeften. Door de digitale meter met een app te koppelen aan slimme huishoudtoestellen kun je op afstand het verbruik aanpassen. Door het verbruik te monitoren kun je inzien waarop je kunt besparen en wat het effect van de besparing is aan het eind van de maand.

Advies

Tegenwoordig zoeken veel mensen online naar handig advies van vrienden of Google. Hier zal zeker handige tips en informatie uit voort vloeien. Maar als je hulp wilt van een professional kan er ook een energiebesparings-coach ingeschakeld worden of om advies vragen bij het energieloket.

Isoleren

Het isoleren van een woning kan leiden tot een comfortabel huis, is beter voor het klimaat en zorgt voor een lagere energierekening. 3 op de 4 woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Enkele aspecten waar snel op gewonnen kan worden zijn vloer- en bodemisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en het vervangen van glas. Nieuwbouw huizen worden gebouwd met betere isolatie, maar ook hier kan er op relatief goedkope en effectieve wijze na-isolatie toegepast worden.

Investeren in duurzame energie

Het isoleren van een woning is een zeer rendabele investering. Isolatie leidt tot een lager energieverbruik en daardoor tot lagere energielasten. Daarnaast is het ook mogelijk om te investeren in duurzame energie door zelf stroom op te wekken of warmte te creëren. Dit is mogelijk door het opvangen van zonne-energie, windenergie of energie uit de bodem, buitenlucht of grondwater. Hierbij kan er gedacht worden aan het installeren van zonnepanelen, kleine windturbines of warmtepompen. Ieder van hen vereist een investering, maar in verhouding tot hun jaarlijkse besparing en levensduur, is het zeker waard om te investeren in duurzame energie.

Subsidie

Per 1 september kan er aanvraag worden gedaan op het SEEH (subsidieregeling energiebesparing eigen huis) bij het rijk via RVO. Deze subsidie is speciaal bedoeld om mensen te stimuleren met het isoleren van hun woning. Het Rijk heeft 84 miljoen euro beschikbaar gesteld tot einde 2020 om particulieren te helpen met hun woning te verduurzamen. Hierop kan aanspraak gedaan worden, waarbij de hoogte van de subsidie verschillend is per verrichtte maatregel.

Overstappen op energie leverancier

Overigens is het niet per se noodzakelijk om in te korten in energieverbruik of om te investeren in isolatie of duurzame energie om geld te besparen op de energielasten. Met het overstappen van leverancier kan er op jaarbasis enkele honderden euro’s worden bespaard. Waar je op financieel gebied op moet letten met overstappen, is door allereerst uit te zoeken wat voor soort contract je hebt. Het kan zijn dat je een overstapboete of opzegvergoeding moet betalen. Heb je een energiecontract voor onbepaalde duur, hoef je dit niet te betalen. Bekijk dan ook direct onze energievergelijker en zie wat de mogelijkheden voor jou zijn!