aardgas

Aardgas

Aardgas is één van de fossiele brandstoffen die in ons land afgenomen kan worden. De fossiele brandstof is meer dan honderd miljoen jaar geleden ontstaan uit diverse planten- en dierenresten en bestaat voornamelijk uit de stof methaan. Het gas dat gebruikt wordt als brandstof, zit ingeklemd tussen diverse lagen in de grond. Als het gesteente poreus is, borrelt het gas omhoog en kan het gas gewonnen worden. Als het aardgas omhoog borrelt, ontstaan gasreservoirs. In deze gasreservoirs wordt geboord om het gas vervolgens helemaal naar boven te halen en te winnen als energiebron.

De calorische waarde van aardgas is de hoeveelheid energie in een kubieke meter aardgas. Hoeveel energie een kubieke meter aan aardgas bevat, verschilt per gasveld en kan dus niet specifiek benoemd worden.

Gasbronnen in het noorden van Nederland

Aardgas heeft het grootste aandeel in de Nederlandse energievoorziening. Met de ontdekking en ontwikkeling van de Groningse aardgasreserves in de jaren ’60 begon de gasproductie in Nederland aan zijn vlucht en bereikte al snel zijn hoogste niveau ooit. Naast het Groningenveld (ook wel “Slochterenveld” genoemd) heeft Nederland ook veel andere gasvelden, deze velden worden “kleine velden” genoemd.

Hier is in 1959 in de gemeente Slochteren een enorm aardgasveld ontdekt en uit dit veld wordt tot de dag van vandaag aardgas gewonnen. In het Groningen aardgasveld zit anno 2013 nog minder dan 800 miljard produceerbare kubieke meters, van de oorspronkelijke 2600 BCM.

Misschien vindt je dit ook interessant: