Ampère

Ampère wordt ook wel een stroomsterkte genoemd en betreft de aantrekkingskracht die de elektriciteitsvoerende kabel uitoefent op een andere elektriciteitsvoerende kabel. Als u de stroomsterkte in ampère vermenigvuldigt met de spanning in Volt, krijgt u een berekening van het vermogen. Het vermogen wordt ook wel uitgedrukt in Watt. De ampère wordt gebruikt om de grootte van een elektrische stroom aan te geven. De ampère is genoemd naar André-Marie Ampère. André-Marie Ampère (Poleymieux-au-Mont-d’Or, 20 januari 1775 – Marseille, 10 juni 1836) was een Frans natuur- en wiskundige die algemeen wordt beschouwd als een van de ontdekkers van het elektromagnetisme.

Ampère word gedefineerd als:

“Een ampère is de constante elektrische stroom die, wanneer deze loopt door twee parallelle geleiders van oneindige lengte en met een verwaarloosbare diameter, op 1 meter van elkaar geplaatst in vacuüm, een lorentzkracht tussen deze geleiders produceert van 2 × 10-7 newton per meter lengte.”

Veel ampère bij lage spanningen

Heeft u een lage spanning en wilt u toch veel vermogen uit kunnen oefenen, dan heeft u een grote hoeveelheid ampère nodig. Bij hoge spanning is minder ampère nodig voor hetzelfde vermogen en dit heeft er simpelweg mee te maken dat de spanning en de ampère elkaar vermenigvuldigen om vermogen te krijgen.

Misschien vindt je dit ook interessant: