Broeikaseffect

Het broeikaseffect is een begrip waar we de afgelopen jaren steeds meer over gehoord hebben. Om u een duidelijk beeld te geven van de betekenis van dit begrip, wordt het broeikaseffect in onderstaande alinea’s uitgebreid uitgelegd.

Broeikaseffect

Het broeikaseffect: een korte introductie

In de atmosfeer rond de aarde zijn verschillende soorten gassen aanwezig die in feite als een soort deken rond de aarde liggen. De warmte van de zon die de aarde bereikt, kan door het dikke deken van gassen niet zomaar weer verdwijnen uit de ruimte. Dit lijkt misschien onwenselijk, maar door de warmte van de zon die door de gassen wordt tegengehouden blijft de aarde leefbaar.

De laatste tientallen jaren is het deken van gassen te dik geworden, voornamelijk door specifieke menselijke activiteiten zoals het rijden in auto’s. Omdat er steeds meer gassen in de atmosfeer zijn die de gassen vasthouden, blijft er meer warmte hangen. Hierdoor ont staat het versterkte broeikaseffect, ook wel
broeikaseffect genoemd.

De gevolgen van het broeikaseffect

Wat de gevolgen van het broeikaseffect zullen zijn, is op dit moment nog niet helemaal bekend. Sommige plekken op aarde zullen warmer worden, terwijl het in andere gebieden juist kouder wordt. Op sommige plekken op aarde zal er meer regen vallen, terwijl andere gebieden droger zullen worden. Verwacht wordt dat oogsten zullen mislukken, overstromingen veroorzaakt zullen worden en er zelfs een tekort aan drinkwater kan ontstaan door het broeikaseffect en de verandering van het klimaat. Om de gevolgen van het broeikaseffect tegen te gaan, is het gebruiken van duurzame energie gewenst. Door duurzame energie te gebruiken, komen er namelijk minder nieuwe gassen in de atmosfeer terecht en zal het broeikaseffect verminderen.

Misschien vindt je dit ook interessant: