Contract Einde Register (CER)

Het Contract Einde Register wordt ook wel CER genoemd en is op 1 augustus 2013 ontstaan. Het register is de centrale databank van alle lopende energiecontracten voor zowel gas als elektriciteit van kleingebruikers, ofwel particulieren. In de database van het Contract Einde Register vindt u per energiecontract welke leverancier de energie levert, wat de einddatum van het contract is en welke opzegtermijn er in het contract wordt gehanteerd.

Het doel van het Contract Einde Register

Het Contract Einde Register is niet voor niets in het leven geroepen. De reden dat dit register ontstaan is, heeft te maken met het voorkomen van overlappende contracten tussen diverse leveranciers en vervelende zaken als opzegboetes bij het overstappen naar een andere energieleverancier. Daarnaast zorgt de informatie in de database voor het wederzijds respecteren van contracten door energieleveranciers, waardoor klanten niet gekaapt worden van andere bedrijven.

Deelname aan het Contract Einde Register is niet verplicht, maar de meeste energieleveranciers hebben wel toegang tot het register door zich aan te sluiten bij het CER.

De werking van het Contract Einde Register

Als een consument wil overstappen naar een andere energieleverancier, kan de nieuwe energieleverancier een zogeheten CER-controle uitvoeren. Dit doet de energieleverancier door te controleren bij welke energieleverancier de klant op dit moment een contract heeft, te controleren wat de einddatum van het contract is en door te controleren wat de opzegdatum van het contract is. Kan de klant nog niet overstappen, dan wordt dit door de nieuwe energieleverancier gerespecteerd en wordt dit gecommuniceerd aan de klant. Eventueel kan gecommuniceerd worden wanneer de klant dan wel kan overstappen met oog op de einddatum van het contract en het opzegtermijn.

Misschien vindt je dit ook interessant: