
Een energiecollectief is een initiatief waarbij consumenten niet los van elkaar energiecontracten afsluiten, maar samen op zoek gaan naar de beste deal. Door samen op zoek te gaan naar een energiecontract, kan men met energiemaatschappijen eenvoudiger goede deals afsluiten en kan er gemakkelijk geld bespaard worden op de energie. De meest voorkomende manier van een energiecollectief, is een website waar consumenten zich kunnen aanmelden om deel te nemen. Vervolgens worden er aanbiedingen op de website geplaatst, waar alle inschrijvers van de website gebruik van kunnen maken. Meldt u zich aan voor een aanbieding, dan kunt u hier gebruik van maken om geld te besparen op uw energierekening.
In Nederland zijn er twee grote energiecollectieven; dat van de Consumentenbond en dat van Vereniging Eigen Huis. Dankzij de grote achterban van deze organisaties, zijn zij in staat om veel consumenten te mobiliseren. Het van deze partijen energiecollectief wordt doorgaans meerdere keren per jaar georganiseerd. In opzet zijn beide collectieve energie inkopen hetzelfde;
- Inschrijfperiode; consumenten krijgen de mogelijkheid om zich in te schrijven. Inschrijving is vrijblijvend; pas als het aanbod bekend is hoeft men te kiezen of ze gebruik willen maken van het aanbod.
- Energieveiling; de inschrijving wordt gesloten. Op basis van een zogenaamd ‘modelverbruik’ doen energieleveranciers een aanbod voor een zo gunstig mogelijk energiecontract. De energieleverancier die het voordeligste aanbod doet, wint de veiling.
- Aanbod; deelnemers krijgen de mogelijkheid om op het aanbod dat de veiling gewonnen heeft in te gaan.
Met de komst van energie vergelijken energiecollectieven achterhaald?
Net na het vrijgeven van de energiemarkt in 2004 was het overstappen van energieleverancier via een energiecollectief een effectieve manier om een goedkoper energiecontract te bedingen. In die tijd was de energiemarkt nog behoorlijk ondoorzichtig en waren energievergelijkers niet zo bekend en betrouwbaar als vandaag de dag. Sommige energievergelijkers waren zelfs in handen van energieleveranciers. Sinds die tijd is er echter veel veranderd; websites waar je onafhankelijk energie kan vergelijken zijn geprofessionaliseerd en hebben doorlopend goedkope energiecontracten in de vergelijker.
Daarnaast is het grootste nadeel van een energiecollectief dat het aanbod altijd is gebasseerd op een zogenaamd ‘modelverbruik’, een gemiddeld verbruik. In de praktijk blijkt echter dat veel huishoudens een ander energieverbruik hebben waardoor het aanbod voor hen minder voordelig is. Ons advies is dan ook om het aanbod van een energiecollectief altijd nog even af te zetten tegen het aanbod vanuit onze energievergelijker om zeker te weten dat het aanbod wel het beste is voor jouw persoonlijke situatie.
Het voordeel van collectieve energie inkoop
Er is een groot voordeel verbonden aan het aanschaffen van een energie product door middel van collectieve energie inkoop. Maakt u gebruik van collectieve energie inkoop, dan profiteert u namelijk van een aantrekkelijke korting. Deze korting stijgt naarmate er meer mensen meedoen met de collectieve energie inkoop en kan u veel geld besparen.
Collectieve energie inkoop wordt doorgaans geregeld op basis van een energieveiling. Tijdens deze energieveiling, die online plaatsvindt, wordt het aanbod van diverse energieleveranciers tegen elkaar opgeboden. Als de veiling is afgelopen, wint het energieproduct met de scherpte prijs. Iedereen die zich voor de collectieve energie inkoop heeft ingeschreven, kan nu kiezen of zij wel of geen gebruik willen maken van het aanbod. Maakt u gebruik van het aanbod, dan kunt u direct instappen om mee te doen.
Misschien vindt je dit ook interessant: