Energieveiling

Een energieveiling is het belangrijkste onderdeel van een energiecollectief. Dit onderdeel volgt na sluiting van de inschrijfperiode en is bepalend voor het aanbod dat uit het collectief komt. Gedurende de inschrijfperiode worden de deelnemers voor het collectief verzameld. Op het moment dat deze gesloten wordt, gaat men op zoek naar het voordeligste aanbod voor de deelnemers. Leveranciers krijgen te horen hoeveel deelnemers er zijn en wat het verbruik is waarop ze hun aanbod moeten baseren.
Op de energieveiling kunnen diverse energieleveranciers tegen elkaar op bieden. De goedkoopste energiemaatschappij die deelnemers het beste aanbod doet wint uiteindelijk de veiling. De deelnemende consumenten kunnen daarna bepalen of ze willen overstappen naar deze energieleverancier en daarmee geld besparen op de energierekening.

Zo werkt een energieveiling

Bij een energieveiling kunnen diverse energieleveranciers tegen elkaar op bieden. Als de veiling afgelopen is, wint het energieproduct met het scherpste bod. Alle consumenten die zich vooraf voor de veiling hebben ingeschreven, kunnen vervolgens op dit bod reageren door over te stappen naar de winnende energieleverancier. Een energieveiling wordt ook wel een energiecollectief genoemd en wordt door diverse (onafhankelijke) partijen georganiseerd.

Misschien vindt je dit ook interessant: