Enkeltarief, normaaltarief en daltarief

Bij het afsluiten van een energiecontract, kunt u zelf kiezen of u een contract afsluit met enkeltarief of met normaaltarief en daltarief, ook wel dubbeltarief genoemd. Om u een duidelijk beeld te geven van beide soorten contracten, worden in onderstaande alinea’s de begrippen enkeltarief, normaaltarief en daltarief (dubbeltarief tezamen) uitgelegd.

Energie afnemen met enkeltarief

Enkeltarief betreft één tarief waartegen al uw energieverbruik wordt afgerekend. Heeft u een energiecontract met enkeltarief, dan betaalt u voor al uw energie hetzelfde tarief. U betaalt het enkeltarief als u een meter met één telwerk heeft, simpelweg omdat het afnemen van een contract met dubbeltarief met deze meter niet mogelijk is.

Energie afnemen met dubbeltarief

Als u een contract afsluit met dubbeltarief, betaalt u een hoog tarief (normaaltarief) of een laag tarief (daltarief) bij het afnemen van energie. U betaalt dus niet altijd hetzelfde tarief voor energie, maar kan een hoog of laag tarief betalen bij het afnemen van energie. Welk tarief u moet betalen, is afhankelijk van het moment waarop u de energie afneemt. Op werkdagen tussen 07:00 uur en 21:00 uur of 23:00 uur (eindtijd is afhankelijk per regio) betaalt u het normaaltarief (het hoge tarief), terwijl u ’s nachts, in het weekend en op feestdagen het lagere tarief (daltarief) betaalt. U kunt alleen een contract met dubbeltarief afsluiten als uw meter ten minste twee actieve telwerken heeft. Misschien vindt je dit ook interessant: