Gasprijzen

De gasprijs is de prijs die je betaalt voor het afnemen van gas bij de energieleverancier. Iedere energieleverancier hanteert weer andere gasprijzen, dus bij het afsluiten van een nieuw energiecontract voor het afsluiten van gas is het zeker interessant om gasprijzen van diverse aanbieders met elkaar te vergelijken. Met behulp van onze energievergelijker, kan je gasprijzen met elkaar te vergelijken. Zo vind je eenvoudig de energieleverancier met de laagste tarieven en kan je veel geld besparen. Wanneer je voor de verwarming van je woning afhankelijk bent van gas, is de gasprijs voor een groot gedeelte bepalend voor het totaal van je energierekening. Het loont daarom om deze scherp in de gaten te houden bij energieleverancier. Je kunt bij het aangaan van energiecontract kiezen voor vaste of variabele tarieven. Vaste tarieven geven je de zekerheid dat je niet onverwachts meer gaat betalen voor je gasverbruik, maar daalt de prijs, dan profiteer je daar ook niet van. We adviseren je om gebruik te maken van onze energievergelijker om er achter te komen welke energieleverancier je de voordeligste tarieven biedt.

Opbouw gasprijs

Het grootste gedeelte van de uiteindelijke gasprijs die je betaalt, is belasting. Bovenop de kale gasprijs komen diverse belastingen, waarover je vervolgens weer BTW betaald. Dit verklaart waarom het verwarmen van je huis zo’n dure aangelegenheid is. De totale gasprijs is opgebouwd uit de volgende posten:
  • Kale gasprijs; het gedeelte van de gasprijs dat door je leverancier wordt vastgesteld. Bij een variabel tarief kan deze tot twee ker per jaar wijzigen.
  • Energiebelasting; voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor het totaal van de gasprijs. Energiebelasting wordt één keer per jaar door de overheid vastgesteld.
  • Opslag Duurzame Energie; ook wel afgekort tot ODE, een extra belasting die is ingevoerd om de energietransitie naar duurzame energie te versnellen.
  • Gasregiotoeslag; een belasting waarvan de hoogte wordt bepaald door de afstand van je woonadres naar Slochteren in Grongingen, waar gas gewonnen wordt.
  • BTW; BTW is de belasting die je betaalt over alle gekochten goederen/diensten. Het BTW-tarief op gas is 21%
Misschien vindt je dit ook interessant: