Smart Grid betreft een elektriciteitssysteem dat gebruik maakt van informatie in de vorm van tweerichtingsverkeer van diverse communicatietechnologieën en diverse vormen van computerintelligentie om tot een schoon, veilig, betrouwbaar, efficiënt en duurzaam elektriciteitssysteem te komen.
Onder de smart grid vallen verschillende soorten oplossingen, waar knelpunten in het net moeten worden opgevangen
1. Aanbod reguleren: Wanneer het aanbod te veel dreigt te worden voor het lokale net, bijvoorbeeld een wijk met veel zonnepanelen.
2. Vraag reguleren: Wanneer het aanbod fluctueert kan dit worden opgevangen door de vraag op een vergelijkbare manier te fluctueren. Dit kan door de prijs voor de consument aan te passen aan het aanbod. In een huishouden zou de slimme meter, wanneer deze merkt dat de prijs gedaald is, een seintje aan de elektrische auto kunnen geven dat deze kan gaan opladen. Als dit op grote schaal gebeurt, blijven vraag en aanbod in balans ondanks dat het aanbod fluctueert. Een echt voorbeeld zijn overbelaste netten in bijvoorbeeld Zuid-Afrikaanse steden. Daar worden slimme meters gebruikt om gebruikers af te sluiten, als de vraag te groot wordt.
3. Nederlandse slimme meters kunnen de elk kwartier verbruikte stroom doorgeven aan een centrale post van de netbeheerder. De Nederlandse netbeheerders hebben voor de introductie van de ca 10 miljoen slimme meters een budget van ca 10 miljard.