
Vereniging Eigen Huis is een organisatie die zich hard maakt voor de belangen van huiseigenaren. Zo kan je als huizenkoper bij hen terecht voor advies over het aankopen van een huis. Na de aankoop van je huis, kan je terecht bij Vereniging Eigen Huis voor informatie over het (besparen op) woonlasten, verzekeringen, woningonderhoud, hypotheken, (tijdelijk) verhuren en andere aanverwante zaken waar je als woning eigenaar mee te maken kan krijgen.
Energiecollectief Vereniging Eigen Huis
In het kader van ‘besparen op woonlasten’ organiseert Vereniging Eigen Huis regelmatig een ‘Collectieve Inkoop Energie’. Dit energiecollectief is één van de grotere energiecollectieven in Nederland. Het collectief van Eigen Huis wordt georganiseerd in samenwerking met iChoosr, een bedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van het collectief en de veiling. Je hoeft geen lid te zijn van Vereniging Eigen Huis om mee te doen aan het energiecollectief. Inschrijven kan ook wanneer je geen lid of zelfs huiseigenaar bent.
Hoe werkt de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis?
Het energiecollectief van Vereniging Eigen Huis is niet uniek in opzet. Het is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het energiecollectief van de Consumentenbond. Het is gebasseerd op het concept dat een vereniging of organisatie veel klanten verenigt, waarna energiemaatschappijen deze klanten een aanbod mogen doen op basis van een gemiddeld verbruik. De energiemaatschappij die het goedkoopste aanbod doet, wint de veiling. Voor een energiemaatschappij is het interessant, omdat zij op die manier in één keer een hoop nieuwe klanten erbij krijgen. Het energiecollectief bestaat uit drie fases;
- Inschrijving van deelnemers; deelnemers krijgen de mogelijkheid om zich vrijblijvend in te schrijven.
- Energieveiling; energieleveranciers krijgen de mogelijkheid om een aanbod te doen aan alle inschrijvers op basis van een gemiddeld energieverbruik.
- Aanbod; deelnemers krijgen de mogelijkheid om op het aanbod in te gaan.
Hoe goedkoop is het energiecollectief van Vereniging Eigen Huis?
Het aanbod dat voortkomt uit een energiecollectief, is doorgaans een redelijk scherpe aanbieding doordat energiemaatschappijen tegen elkaar opbieden om de veiling te winnen. Het probleem is echter dat het aanbod altijd op basis van een gemiddeld energiebverbruik is. Omdat het energieverbruik van veel deelnemers afwijkt, is men doorgaans voordeliger uit met een aanbod op maat. Ons advies is daarom alvorens het aanbod te accepteren energieleveranciers te vergelijken op basis van het eigen verbruik, om uit te vinden of het aanbod ook voor je persoonlijke situatie wel het beste aanbod is.
Meedoen aan een energiecollectief of zelf energie vergelijken?
Wat is uiteindelijk voordeliger; energie vergelijken of meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis? De ervaring leert dat het grootste gedeelte van de deelnemers aan een energiecollectief een vergelijkbaar of beter aanbod kan krijgen door zelf gebruik te maken van een energievergelijker. Daarnaast is het proces een stuk sneller; je vult je gegevens in en kan direct ingaan op het scherpste aanbod. Bij een energiecollectief moet je na inschrijving wachten op de veiling, waarna je het aanbod na de veiling ontvangt. Vervolgens dien je te beslissen of je daar op ingaat. Doorgaans duurt dat hele proces meer dan een maand, terwijl overstappen met een vergelijker binnen enkele minuten is geregeld.
Mischien vindt je dit ook interessant: