Verwarmingskosten

De verwarmingskosten zijn de kosten die je gebruikt om jouw verwarming in huis te gebruiken. Het betreft het totaal aan kosten dat je ieder jaar moet betalen om een aangename temperatuur in jouw woning te realiseren door de verwarming te gebruiken en omdat de verwarmingskosten vaak niet aangeduid worden op de energierekening, zijn deze kosten lastig te berekenen. Kijk je naar de kosten van het gebruik van gas, dan zit hier namelijk ook het verbruik van gas in het gasfornuis en het gebruik van gas om warm water te krijgen bij.

Wat is de beste manier om je huis duurzaam te verwarmen?

Er zijn veel verschillende manieren om je huis te verwarmen. Daarbij kun je nog onderscheid maken in convectiewarmte en stralingswarmte. Convectiewarmte is indirecte verwarming, de kachel verwarmt de lucht en de warme lucht vervolgens de ruimte. De cv in combinatie met radiatoren maakt gebruik van convectie. Stralingswarmte is een directe vorm van verwarmen. Denk aan een openhaard of een houtkachel. De verschillende verwarmingsbronnen verschillen in rendement en hebben daarnaast ieder hun eigen voor- en nadelen.
Verwarmingsbron Rendement
Open haard 20%
Elektrische kachel 40%
Gaskachel 65%
Houtkachel 75%
Speksteen/ Tegelkachel 90%
CV/ VR ketel 92%
Pelletkachel 94%
HR-ketel 107%
HRE ketel (Micro WKK) 130%
Warmtepomp 600%
tips om verwarmingskosten te besparen: 1.Doe alle ramen goed dicht en als het kan op slot. Zorg er ook voor dat ze luchtdicht zijn. Je kunt kieren dicht maken met kit of desnoods met handdoeken. 2.Leg een tapijt of kleed neer. Deze houden de warmte in de vloer vast en voelen daardoor warmer dan steen of hout. 3.Sluit ongebruikte kamers af. Heb je een werkvrije dag? Laat je werkkamer dan zo veel mogelijk dicht. De lucht circuleert dan minder, waardoor warme lucht niet verloren gaat in de ruimtes waar jij wél bent. Misschien vindt je dit ook interessant: