Waarborgsom

Sommige energieleveranciers vragen om een waarborgsom aan nieuwe klanten. Niet alle nieuwe klanten worden om een waarborgsom betaald, maar klanten die mogelijk een betalingsrisico vormen voor de energieleverancier in kwestie kan wel om een waarborgsom gevraagd worden. U wordt gezien als klant met een betalingsrisico als je schulden hebt, maar ook als je een betalingsachterstand hebt bij jouw vorige energieleveranciers. Door een waarborgsom te vragen als je klant wordt, dekken energieleveranciers zich in tegen het mogelijk mislopen van kosten door wanbetaling of te laat betalen.

Het bedrag dat je moet betalen in het kader van de waarborgsom, verschilt per energieleverancier. Het bedrag kan oplopen tot 1000 euro, maar de meeste energieleveranciers rekenen een bedrag van ongeveer 200 tot 500 euro. Overigens zijn er ook energieleveranciers die geen waarborgsom vragen, maar deze groep is in de minderheid.

Wat kan je doen als je onterecht een waarborgsom moet betalen?

Er kunnen in verschillende situaties om een waarborgsom gevraagd worden. Als je bijvoorbeeld een schulden of een betalingsachterstand hebt moet je waarschijnlijk een waarborgsom betalen. Het kan ook gebeuren dat je onterecht wordt beoordeeld, bijvoorbeeld als er in jouw postcodegebied veel wanbetalers zijn of als de vorige bewoners van jouw huis een schulden of betalingsachterstand hadden. Gelukkig zijn er energieleveranciers die zo’n regioscore niet meer meenemen in de beoordeling van de nieuwe klanten. Als je vals beoordeelt wordt dan zou je moeten onderzoeken waarom je een waarborg energie moet betalen. Het makkelijkste is om jouw energieleverancier te bellen of te mailen en dan te vragen welke gegevens ze van jouw hebben en waarom u de waarborg energie zou moeten betalen. Als de gegevens niet kloppen, dan kan jouw situatie opnieuw bekeken worden. Bijvoorbeeld door een kopie van jouw legitimatiebewijs, een bewijs van jouw huidige inkomen en een kopie van een recent bankafschrift op te sturen.

Misschien vindt je dit ook interessant: