Watt, wattuur

Watt is de eenheid van elektrisch vermogen op een willekeurig tijdstip. De eenheid wordt vaak gebruikt als aanduiding voor opwekkingscapaciteit op stroomvraag. Een capaciteit van 1 Watt staat gelijk aan een stroomlevering van 1 joule per seconde.

De uitleg van Watt

Watt wordt soms ook aangeduid met VI en dit staat voor spanning x stroom. Uit deze aanduiding is gemakkelijk af te leiden dat via een zekering van 16 Ampère bij een spanning van 230 Volt een maximaal vermogen van 3680 Watt kan worden gevoed. Dit zijn bijvoorbeeld 36 lampen van 100 Watt of een wasmachine van 1400 Watt, een broodrooster van 800 Watt, een computer van 280 Watt en 12 lampen van 100 Watt. Schakel je in dit geval nog een ander apparaat in, dan zal de zekering na korte tijd door overbelasting doorbranden.

Grote hoeveelheden Watts worden ook wel uitgedrukt in kilowatt (kW, 1000 Watt), megawatt (MW, een miljoen Watt) of gigawatt (GW, een miljard Watt).

Een Wattuur

Een Wattuur is de hoeveelheid stroom die in één uur geproduceerd kan worden door één Watt aan capaciteit volledig in te zetten.

Misschien vindt je dit ook interessant: