Zoneregeling

Wie energie gebruikt door middel van zoneregeling, kan geld besparen op de energierekening door iedere ruimte een eigen thermostaat te geven. Dit betekent dat de temperatuur in de gehele woning niet zal stijgen als je in de woonkamer een aangename temperatuur wil regelen, maar dat je de temperatuur in ruimtes die je niet of nauwelijks gebruikt niet zal stijgen als je de temperatuur in de woonkamer wil verhogen. Door zoneregeling toe te passen, stook je minder en bespaar je dus geld op de energierekening.

Hier zie je 4 voordelen van zonregeling in jouw huis.

1. Met zoneregeling kun je kamers afzonderlijk stoken. In geval van de koude badkamer wordt alleen die verwarmd. Het warme CV-water gaat niet naar andere ruimtes. Dus is de badkamer snel op temperatuur en wordt het in andere kamers niet onnodig te warm.

2. Het vermogen van de CV-ketel kan lager ingesteld worden. Omdat de kamers niet langer allemaal tegelijk verwarmd worden, hoeft de CV-ketel ook niet langer het maximale vermogen te leveren. Standaard staat de temperatuur van het CV-water ingesteld op zo’n 80 a 90 graden. Dit kan aangepast worden naar 50 a 60 graden omdat slechts een deel van alle radiatoren warm wordt, in plaats van alle radiatoren.

3. Er hoeft minder CV-water naar de radiatoren gepompt te worden. Stel dat er 100% van de pompcapaciteit nodig is om tien radiatoren van warm water te voorzien, dan is er voor vier radiatoren ongeveer 40% van de capaciteit nodig. Hierdoor wordt ook het energieverbruik van de pomp minder.

4. Een verwarmde kamer verliest energie via het “warmtetransport”-principe, waarbij een plek met een hoge temperatuur energie transporteert naar een plek met een lagere temperatuur. Dit kun je vergelijken met een warme hand die je op een koele tafel legt. De tafel wordt steeds warmer, terwijl je hand steeds verder afkoelt. Dit blijft zo, totdat zowel je hand als de tafel dezelfde temperatuur hebben. In huis gebeurt dit ook.

Misschien vindt je dit ook interessant: