Zonneboiler

Een zonneboiler is een boiler waarin water opgewarmd wordt door de stralen van de zon. Zo wordt er gebruik gemaakt van een zonnecollector, die de elektromagnetische straling van het zichtbare licht van de zon direct en eenvoudig omzet in warmte. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om het water in de boiler te verwarmen, zodat je altijd warm water heeft zonder gas te gebruiken. Zelfs in de winter, als de zon slechts een aantal uren per dag schijnt, produceert een zonneboiler meer dan voldoende warm water om bijvoorbeeld te douchen. Er zijn ook systemen voor zonneboilers die tevens warm water leveren voor de verwarming van het huis, maar dit systeem wordt niet standaard meegeleverd.

zonneboiler

Omdat een zonneboiler op zonnestralen werkt, gebruikt deze boiler veel minder aardgas dan een reguliere boiler. Hierdoor is de zonneboiler niet alleen duurzamer dan een gewone boiler, maar is de boiler ook kostenbesparend.

Wat kost een zonneboiler?

Voordat je een zonneboiler gaat aanschaffen is het natuurlijk fijn om inzicht te krijgen in de gemiddelde prijzen van een dergelijk systeem. De kosten hangen af van onder andere de grootte van het voorraadvat. Houdt bij deze keuze rekening met het aantal personen in jouw huishouden.

Soort zonneboiler Gem. prijs (incl. installatie) Jaarlijkse besparing in m3 aardgas Jaarlijkse besparing in euro’s
1 collector, boiler 100 liter € 2.200 100 m3 € 65
2 collectoren, boiler 100 liter € 3.000 135 m3 € 85
2 collectoren, boiler 200 liter € 3.500 185 m3 € 120
3 collectoren, boiler 300 liter € 5.000 285 m3 € 185
Misschien vindt je dit ook interessant: