Zonnestroom is stroom die opgewekt wordt door gebruik te maken van zonnestralen. Dit wordt gedaan door de elektromagnetische stroom in deze zonnestralen op te vangen, met een collector om te zetten in bruikbare stroom voor het huishouden of het bedrijfspand en de stroom vervolgens op te slaan. Wek je jouw eigen zonnestroom op, dan hoef je minder of helemaal geen stroom meer af te nemen en kan je dus veel geld besparen op jouw energierekening.
Zonlicht voorziet de aarde van enorm veel energie: duurzame energie. Zelfs meer dan we verbruiken. De hoeveelheid zoninstraling – en de daaruit te halen energie – is vele malen groter dan het energiegebruik. Ook in Nederland. Er zijn dan ook volop kansen voor zonnestroom, elektriciteit opgewekt door fotovoltaische (PV) systemen. Vooral via daken en gevels van woningen en andere gebouwen. Juist in een dichtbevolkt land als Nederland zijn die er voldoende. Bovendien is de kwaliteit en daarmee de opbrengst van de huidige generatie PV-systemen sterk verbeterd.
De Nederlandse overheid stimuleert toepassing van zonnestroom in de gebouwde omgeving, op en aan gebouwen. Het accent ligt niet op zoveel mogelijk meters maken, maar op het ‘lerend implementeren’. De overheid wil zo de markt en infrastructuur klaarmaken voor de grootschalige uitrol van zonnestroom tussen 2015 en 2020. Dit gaat er voor zorgen dat wij veel minder fossiele brandstoffen gaan gebruiken.
Misschien vindt je dit ook interessant: