energienota controleren

Energienota controleren

Veel mensen kijken niet naar alle verwarrende bedragen op de jaarrekening of eindafrekening voor energie. Daarom komt het vaak voor dat er fouten inzitten. Waar moet je op letten?

Vergelijk je contract en de meterkast gegevens met de rekening

De eerste stappen die je even moet zetten is het opschrijven van de meterstanden en het opzoeken van het contract met je energieleverancier. Vergelijk vervolgens de gegevens van de: meterstanden, kale leveringstarief, vaste leveringskosten (= vastrecht) en de welkomstpremie of korting met de jaarrekening of eindafrekening. Zie je hierin een verschil neem dan contact op met de energieleverancier.

Vergelijk de betaalde termijnen met de verrekening op de rekening

De volgende stap is je bankrekening afschrijvingen erbij te halen. Controleer of je afschrijvingen correct zijn verrekend met de kosten. Let hierbij ook op of de energieleverancier de kosten en teruggaven over hetzelfde aantal dagen in een jaar berekent. Ook hier geldt als je een verschil ziet trek aan de bel bij de leverancier.

Controleer de energiebelasting, ODE en de vermindering Energiebelasting

Er zijn maar twee zekerheden in het leven, de dood en de belastingen. Daarnaast kom je de ODE tegen op de rekening. ODE staat voor Opslag Duurzame Energie. Controleer of de kosten voor ODE niet uitzonderlijk hoog zijn in vergelijking met het jaar ervoor. Ieder huishouden ongeacht groot of klein, heeft ook recht op de vermindering Energiebelasting. Vind je dit niet terug op de rekening vraag dan hiernaar bij de leverancier. Zelfs als je geen gas of elektra heeft gebruikt (vanwege een duurzame bron) heb je nog steeds recht op deze vergoeding.

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Controleer dan of je zonnepanelen meer opleveren dan de energie die je verbruikt. Je zou dan dat op de energierekening kunnen zien aan een negatief getal en niet aan een kostenpost van € 0,- euro.

Aansluitingen en tariefklasse

Het komt voor dat mensen een te grote aansluiting hebben dan nodig hierdoor worden de transportkosten zeer hoog controleer dit en als je het niet vertrouwd neem dan contact op met de leverancier. Tevens kom je in een andere klasse terecht als je bijvoorbeeld minder dan 500 m3 gas verbruikt. Indien je het niet zeker weet neem dan contact op met de leverancier en als deze niet helder is of niet wil meewerken neem dan contact op met de Geschillencommissie Energie. Zo bespaar je misschien ook wel een hoop geld met een klein beetje energie.