energieverbruik koelkast

De coolste tips om te besparen met je koelkast

De zomer is bijna voorbij. Voor het energieverbruik van je koelkast en vriezer lijkt dat goed nieuws. Maar, ze moeten nog altijd hard werken. En dat kost meer stroom dan je denkt. Benieuwd hoe je kunt besparen op de cooling down in huis? We geven je handige tips.

Hoe check ik het verbruik van mijn koelkast?

Het stroomverbruik van je koelkast vind je in de gebruiksaanwijzing, of op het energielabel. Je kunt het ook heel makkelijk zelf meten: met Toon en een Fibaro slimme stekker. Je weet dan precies wat het stroomverbruik is.

Hoog verbruik? Zo bespaar je!

  • Controleer of de deur nog goed sluit. Vooral bij oudere koelkasten kan dat een probleem zijn. Door het rubber regelmatig schoon te houden, blijft het soepel en sluit de deur goed. Houd de achterkant van de koelkast stofvrij. Het apparaat kan zo goed blijven ventileren.
  • Ontdooi het vriesgedeelte van de koelkast of de vriezer regelmatig. Een ijslaag zorgt ervoor dat je koelkast of vriezer te veel stroom verbruikt.
  • Voorkom dat de koelkast of vriezer onnodig hard moet werken. Plaats de koelkast niet direct naast een warm apparaat, zoals een oven of vaatwasser.
  • Laat maaltijden eerst buiten de koelkast afkoelen, voordat je ze in de koelkast zet. Andersom geldt dat je bevroren producten het beste in de koelkast kunt laten ontdooien. De kou van de ingevroren producten helpt de koelkast om koud te blijven.
  • Koelkast leeg? Zet hem uit! Bijvoorbeeld als je met vakantie gaat. Maak de koelkast wel even schoon en zet de deur op een kier.
  • Heb je een tweede koelkast? Gebruik deze dan alleen op momenten dat je extra koelruimte nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens een feestje.

Je koelkast vervangen levert geld op

  • Is je koelkast ouder dan acht jaar? Dan is hij aan vervanging toe. Het klinkt raar, maar het is voor het milieu én voor je portemonnee gunstig om hem te vervangen door een A+++ model. Een A+ koelkast klinkt aantrekkelijk, maar hij verbruikt twee keer zoveel stroom als een A+++ koelkast!

  • Kies een koelkast die niet te groot en niet te klein is. Zo koel je niet voor niets grote hoeveelheden lucht. En kom je niet in de verleiding om een onzuinige, tweede koelkast te gebruiken.