Gas water licht kosten

zelf energie vergelijken icon 100% Laagste Prijsgarantie.

Bekijk hoeveel je kunt besparen

Personen in huishouden
huishouden minder
huishouden meer

i Ik weet mijn jaarverbruik

Stroom (normaal)
Gas
kWh
m3
Stroom (dal)
kWh

Ik heb een dubbele/slimme meter

i Ik heb (binnenkort) zonnepanelen

energieverbruik schatten Help mijn verbruik te schatten

Postcode
Huisnummer + toevoeging
Je huidige leverancier
Iedereen met een eigen huis betaalt gas water licht kosten. Maar hoe kun je deze kosten berekenen? En wat kost gas, water en licht eigenlijk? Want een gezin in een vrijstaande woning betaalt natuurlijk meer dan een alleenstaande in een portiekflat. Bereken hieronder jouw gas, water, licht kosten en bereken wat jouw gemiddelde kosten voor GWL zijn op basis van jouw huidige verbruik. Betaal je toch teveel voor stroom en gas? Dan kun je via deze vergelijker gelijk de alternatieven zien. Bekijk jouw kosten voor gas, water en licht!

Waar bestaan de kosten van gas, water en licht uit?

De kosten van gas, water en licht bestaan logischerwijs uit de gezamenlijke kosten voor elektriciteit, water en gas. Deze kosten betaal je maandelijks aan jouw energieleverancier, welke zijn te onderscheiden in vaste koten en variabele kosten. Voor het gebruik van de meter en het netwerk betaal je vaste kosten, terwijl de variabele kosten direct zijn gekoppeld aan jouw verbruik. Hoe meer gas, water en licht je verbruikt, hoe meer je betaalt. Lees hieronder verder over het berekenen van de gemiddelde kosten voor gas, water en licht. Lees ook de verwachting van de energieprijzen voor 2020.

Gemiddelde kosten gas water licht (GWL berekenen)

De gemiddelde kosten voor gas, water en licht (ook wel GWL genoemd) zijn opgebouwd uit de drie voorgenoemde onderdelen. Deze verschillen per huishouden, maar het is goed om alvast een idee te krijgen van de kosten die hierbij komen kijken. Op basis van samengestelde gegevens van het Nibud hebben we dan ook de volgende gemiddelde kosten vast kunnen stellen:

Gemiddelde kosten gas

 • Flat: €87,-
 • Tussenwoning: €110,-
 • Hoekwoning €125,-
 • 2 onder 1 kap: €139,-
 • Vrijstaand €179,-
 • Algemeen gemiddelde: €118,-
 

Gemiddelde kosten licht

 • Flat: €36,-
 • Tussenwoning: €57,-
 • Hoekwoning €68,-
 • 2 onder 1 kap: €78,-
 • Vrijstaand €82,-
 • Algemeen gemiddelde: €56,-
 

Gemiddelde kosten water

 • 1 persoon: €10,-
 • 2 personen: €15,-
 • 3 personen €19,-
 • 4 personen €21,-
 • 5 personen €23,-

Hoe zijn mijn energiekosten opgebouwd?

In Nederland betaal je afzonderlijk voor gas, water en licht. De kosten van GWL berekenen doe je dan ook apart. Op de energienota zie je daarbij ook het verschil staan. In de meeste gevallen wordt water bovendien apart betaald en betaal je deze ook bij een andere leverancier. Anno 2020 is gas de grootste kostenpost van de drie, zoals je ook in de overzichten hierboven hebt kunnen zien. Op de tweede plaats volgen de kosten van licht, waarna water op de derde plaats volgt.

Direct jouw gas, water en licht kosten berekenen!

Wil jij ook direct jouw gemiddelde kosten voor gas, water en licht berekenen? Over het algemeen verschillen deze kosten flink per huishouden. Het is dan ook goed om jouw gemiddelde kosten bij een andere energieleverancier regelmatig even te checken, zodat je direct inzichtelijk krijgt wie de goedkoopste energieleverancier is. Vergelijk daarom direct jouw gas water licht kosten en bekijk wat jij kunt besparen!

Waarom Zelfenergievergelijken.nl

Laagste prijs

Ergens anders goedkoper? Betalen wij jou het verschil terug.

Alles in 1

Alle aanbiedingen en energieleveranciers onder één dak.

Gemak

Een overzichtelijke website met alléén energieaanbiedingen!

Verstandig

Met alle touwtjes in handen maak jij een verstandige keus.

Wie gingen je voor?

“Heel overzichtelijk en bovenal makkelijk in gebruik.”

– A. de Bruyn, Enschede

Bekijk besparing

“Ik ben een echte betweter dus jullie website sprak mij erg aan en het beviel ook goed.”

– S. Houtenbos, Almere

Bekijk besparing

Heb je nog vragen over overstappen?

We hebben hier alvast wat antwoorden op een rijtje gezet.
Is je interesse gewekt over overstappen van energieleverancier? Energie vergelijken kost niets en is vrijblijvend. Of je ook direct kunt overstappen van energiemaatschappij hangt af van je huidige energiecontract. Ben je al jaren bij dezelfde energieleverancier en heb je nooit je contract verlengd? Dan heb je waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. In dat geval kun je elk moment van energie overstappen. Heb je een energiecontract lopen voor bepaalde tijd (met einddatum)? Lees dan eerst even verder voordat je de vergelijker ingaat.
Wil je opnieuw van energieleverancier overstappen, maar heb je nog een energiecontract lopen voor bepaalde tijd(langer dan 3 maanden resterend)? Voorkom dan dat je te vroeg overstapt en contractbreuk pleegt. Dan kun je een boete krijgen bij overstappen van energieleverancier. Of je loopt de welkomstpremie van het energiecontract mis.
Als je energiecontract afloopt en je onderneemt geen actie, gaat het contract over in een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven voor energie. Overstappen is dan weer per direct mogelijk.
Wil je dat je huidige energiecontract mooi aansluit op een nieuwe energie-aanbieding? In de energievergelijker zie je vanaf wanneer je naar een bepaalde leverancier kunt overstappen. In de productinformatie lees je bijvoorbeeld dat je pas binnen 2 maanden voor de einddatum naar de betreffende leverancier kunt overstappen. Houd je je hieraan, dan gaat het nieuwe energiecontract pas in als je huidige contract afloopt. De nieuwe leverancier respecteert dan je huidige energiecontract. Zo wordt de boete bij overstappen van energieleverancier voorkomen.

Bellen

Misschien wil je telefonisch iemand te woord staan. 020 531 76 74

Contactformulier

Hoe kan ik je helpen?

Doorbreek de jaren van te veel betalen!

Een overstap kan je tot ruim 300 euro besparing per jaar opleveren. Bron: ACM, november 2016.

Ik maak de stap

Echt onafhankelijk

Vergelijk alle energieleveranciers

Gratis overstapservice

Geen zorgen, wij regelen alles

Nergens goedkoper

100% laagste prijsgarantie