spoedaanvraag energie

Gas, water en licht regelen? Dat doe je zo.

Ga je binnenkort verhuizen? Of betrek je misschien wel je eerste woning? Hoe regel je dan je gas, water en licht? Goed nieuws: meestal heeft je woning al aansluitingen en komt er gerust water uit de kraan en stroom uit het stopcontact. Toch zit je natuurlijk niet te wachten op aanmaningen en dreigende afsluitingen. Wanneer je het moet regelen? Zo snel mogelijk dus. Wij leggen je uit waar je zoal op moet letten en waar je op kunt besparen.

Gas water licht aanvragen voor je nieuwe huur- of koopwoning

Gas, water en elektra worden in de volksmond vaak in één zin genoemd, omdat ze onderdeel van de vaste lasten zijn. Het aanvragen ervan doe je echter niet bij één partij. Je krijgt te maken met een waterleverancier en een energieleverancier. Het maakt daarbij niet uit of je verhuist naar een koopwoning of huurwoning, maar het volgende is belangrijk om te weten;
  • De waterleverancier is vastgesteld per regio, dit is een zogenaamde netbeheerder. Je kunt geen andere waterleverancier kiezen, maar bent gebonden aan de leverancier van je nieuwe regio. Lees in de volgende paragraaf hoe je uit kan vinden bij welke leverancier je een contract moet aanvragen
  • Voor elektra en gas heb je ook een vaste netbeheerder. Deze verzorgt alleen het transport naar de woning. Daarnaast moet je energieleverancier kiezen. Bij welke energieleverancier je het beste een contract kan afsluiten, is afhankelijk van je energieverbruik. Lees daar beneden over verder of begin direct met energie vergelijken.
  • Op sommige adressen is verwarming geregeld door middel van stadsverwarming. Je bent dan gebonden aan de vaste leverancier voor warmte en kan niet overstappen. Er loopt dan een warmwaterleiding je huis binnen. Deze voorziet de woning van warm water. Mogelijk heb je dan ook geen aansluiting voor gas, of enkel om op te koken. Dit betekent tevens dat je niet of nauwelijks gas zult verbruiken, maar wel apart betaald voor het warmwater verbruik.
 

Bekijk hier de beste energieleveranciers voor jouw nieuwe adres!

 

Water regelen in je nieuwe woning?

Jij denkt misschien: leuk, waterleveranciers vergelijken. Helaas is dat niet mogelijk. Je kan niet overstappen naar een goedkopere water leverancier, maar bent qua watervoorziening gebonden aan het waterbedrijf in je regio. Het waterbedrijf is een zogenaamde netbeheerder en verzorgt de wateraansluiting van alle adressen in een bepaalde regio.

Wie is mijn waterleverancier?

Ga je een flinke afstand verhuizen? En wil je weten of je een nieuwe waterleverancier krijgt? En wie dit dan wel is? Bekijk dan op deze website wie je waterleverancier is, door simpelweg de postcode van je nieuwe adres in te voeren. Dan weet je direct bij welk waterbedrijf je jouw nieuwe huisadres moet aanmelden. Vergeet niet je oude adres op te zeggen bij je oude waterleverancier.

Contract voor gas en licht afsluiten voor je nieuwe woning

Als je gaat verhuizen, is dat een uitstekende aanleiding om je huidige energiecontract eens goed tegen het licht te houden. Je kunt namelijk, in tegenstelling tot waterbedrijven, namelijk wel van energieleverancier wisselen. Dat kan je maandelijks een flinke besparing opleveren! Overstappen van energieleverancier werd mogelijk in 2004 toen de energiemarkt werd geprivatiseerd. Sindsdien ben je niet langer gebonden aan de energieleverancier in je regio. Gebruik daarom de gas en licht vergelijker om de energiemaatschappij te vinden die jou het beste aanbod doet. Vanuit de vergelijker kan je het gewenste contract eenvoudig, binnen enkele minuten afsluiten.

Energie aanvragen voor nieuwe woning; waar let ik op?

Bij het kiezen van een energieleverancier voor je nieuwe woning maakt het niet uit of je het huis heb gekocht of dat je huurt. Belangrijk is wel om een goede schatting te kunnen maken van het energieverbruik. Als het geen nieuwbouwwoning is, kan je het beste bij de huidige bewoners vragen hoeveel stroom en gas ze verbruikten. Als je dat verbruik als uitgangspunt gebruikt, kan je deze aan je persoonlijke situatie aanpassen. Bij een nieuwbouwwoning gaat dat natuurlijk niet. Dan is het goed om te weten welke factoren van invloed zijn op het energieverbruik, dat zijn de volgende;
  • Gezinssamenstelling; met hoeveel personen betrek je de woning?
  • Type woning; grootte van de woning en het bouwjaar. Doorgaans geldt; des te ouder des te meer energie nodig voor verwarming van het huis. Daarnaast verbruikt een woning zonder direct aangrenzende woningen meer energie; vrijstaande woningen en hoekwoningen bijvoorbeeld.
  • Type woning; grootte van de woning en het bouwjaar. Doorgaans geldt; des te ouder des te meer energie nodig voor verwarming van het huis. Daarnaast verbruikt een woning zonder direct aangrenzende woningen meer energie; vrijstaande woningen en hoekwoningen bijvoorbeeld.
  • Apparatuur en gebruik ervan; vooral witgoed en verlichting verbruiken veel. Des te ouder de apparatuur, des te meer energie het verbruikt.
Kijk ook op ons blog over gemiddeld energieverbruik om een nog betere inschatting te kunnen maken van je toekomstige verbruik.

Overstappen van energie én verhuizen

Is overstappen van energieleverancier bij een verhuizing altijd voordelig? Bij een energiecontract voor bepaalde tijd (met einddatum) kun je beter het energiecontract meeverhuizen naar het nieuwe adres. Anders betaal je een overstapboete omdat je het contract niet uitzit. Een vast energiecontract staat namelijk op naam en niet op een adres. Je kunt wel heel eenvoudig overstappen als je nu een energiecontract hebt voor onbepaalde tijd. Dit contract wordt ook wel een variabel contract genoemd. Je kunt dan elk moment overstappen. Via onze vergelijker vind je eenvoudig de beste energiedeal voor je nieuwe adres. Vraag minstens 2 weken voor de verhuisdatum een nieuwe leverancier aan via de vergelijker. En vergeet niet de energieleverancier op je oude adres bijtijds af te melden. Bij energie vergelijken en verhuizen tegelijk kun je namelijk geen gebruikmaken van de overstapservice.

Geïnspireerd? Nog een laatste reden waarom vergelijken loont

Energieleveranciers belonen nieuwe klanten met welkomstpremies die aardig kunnen oplopen. Maar er is nog een reden om over te stappen als je verhuist of vlak erna. Als je groter of kleiner gaat wonen, verandert je verbruik van gas en elektriciteit. Bij een hoog verbruik is het prettig als de energieprijzen laag zijn. Bij een laag verbruik is het niet zo erg als de energieprijzen wat hoger zijn, als de vaste leveringskosten (onafhankelijk van verbruik) maar laag zijn. Onze energievergelijker kijkt voor jouw specifieke gebruik wat de beste energiedeal is en biedt je de mogelijkheid om direct een contract af te sluiten. Wij wensen je een goede verhuizing toe! En wellicht ook de nodige besparingen.

Direct profiteren van goedkope energie?

Gebruik onze handige energievergelijker om de goedkoopste energieleverancier te vinden die het best bij jouw situatie past.