Het gemiddelde energieverbruik berekenen

Wie een energiecontract gaat afsluiten, krijgt meestal van de energieaanbieder een schatting van het gemiddelde energieverbruik. Met het gemiddelde energieverbruik wordt het gemiddelde, jaarlijkse verbruik van gas en elektra bedoeld.

Gemiddelde energieverbruik: verschillende factoren

Meestal wordt het gemiddelde energieverbruik geschat op ongeveer 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas. Toch is de schatting van de hoogte van het energieverbruik geheel afhankelijk van verschillende factoren. Het schatten van het gemiddelde energieverbruik is bijvoorbeeld afhankelijk van de huishoudsamenstelling. Hoe meer mensen er in een woning wonen, hoe meer energie er wordt verbruikt. Ook heeft het jaarlijkse verbruik van gas en elektra te maken met het soort woning waarin je woont. Zo wordt er in een tussenwoning of hoekwoning meer gas en elektra verbruikt dan in een flat.

De elektrische apparaten in huis

Naast het soort woning waarin je woont en de samenstelling van het huishouden, is het bij het berekenen van het gemiddelde energieverbruik ook belangrijk om rekening te houden met de aanwezige apparaten in huis. Wanneer bepaalde elektrische apparaten de hele dag door gebruikt worden, zal het gemiddelde energieverbruik een stuk hoger zijn dan wanneer de apparaten de hele dag uit zijn. Daarnaast is de energie-efficiëntieklasse van de apparaten bepalend voor het energieverbruik. Zo verbruikt een A++ model veel minder elektriciteit dan een apparaat met energie-efficiëntieklasse C. Over het algemeen zijn nieuwe apparaten een stuk energiezuiniger dan oude apparaten.

Gemiddeld energieverbruik berekenen

Wanneer je geen idee hebt hoe hoog het gemiddelde energieverbruik van jouw huishouden is, kun je met een energievergelijker gemakkelijk zelf het gemiddelde verbruik uitrekenen. Met behulp van onze handige energievergelijker kun je zelf aan de slag om het gemiddelde verbruik te berekenen. Aan de hand van jouw gegevens krijg je direct een overzicht van verschillende energieaanbieders. Je kunt dan meteen zien welke aanbieder het goedkoopste is en eventueel overstappen naar een andere aanbieder.

Voor een snelle indicatie van jouw gemiddeld energieverbruik kan je het onderstaande tabel gebruiken.

Gemiddeld stroomverbruik in kWh
1 persoons huishouden 1900
2 persoons huishouden 3050
3 persoons huishouden 4050
4 persoons huishouden 4250
5 persoons huishouden 4450
Gemiddeld 3100
Gemiddeld gasverbruik in m3
Vrijstaande woning 2050
Hoekwoning 1575
Maisonette 1425
Tussenwoning 1175
Flat / appartement 875
Gemiddeld 1300