IKEA batterij

IKEA batterij voor opslag zonne-energie

IKEA komt als tweede, na Tesla met zijn Powerwall, op de markt met een totaaloplossing voor mensen -met of zonder zonnepanelen- die de energie die zij zelf opwekken, ook zoveel mogelijk zelf willen gebruiken.

Het gaat om een batterij die de overtollig geproduceerde energie opslaat en dus direct en naar eigen behoefte voor jou beschikbaar houdt. De batterij wordt niet door IKEA zelf geproduceerd maar wordt gemaakt door LG Chem.

Als grote organisatie heeft IKEA de prijs per batterij duizenden euros lager kunnen houden dan de grote concurrent. Dit betekent dat je investering vele maanden sneller terugverdiend is. Je kan dan dus sneller genieten van de door jezelf opgewekte en inmiddels volledig gratis energie. Helemaal “Off-The-Grid” leven is hiermee nog steeds niet mogelijk maar we komen er steeds dichterbij!

Opgewekte zonne-energie opslaan

Als je 10 panelen op je dak laat plaatsen, leveren die per jaar gemiddeld 2700KWH aan stroom op. Dit is een substantieel deel van je jaarlijkse energiegebruik, hoewel dit natuurlijk erg afhankelijk is van je gezinssamenstelling.

De energie die je aan je leverancier teruglevert, wordt normaliter ingekocht voor een lagere prijs dan de prijs die je ervoor zou moeten betalen als consument. Je bespaart dus meer door de door jou opgewekte zonne-energie zoveel mogelijk op te slaan en ook zelf te gebruiken. Denk hierbij vooral aan het verbruik in de avonduren. Elke IKEA zonne-batterij kan tussen de 3,3 en 6,5 KWH aan stroom opslaan. Dit is ongeveer een derde van de oplagcapaciteit van de Tesla Powerwall.

IKEA batterij vs Tesla Powerwall

Als klant worden zowel de zonnepanelen als de batterijen door IKEA zelf vakkundig geinstalleerd. Elke accu kost minimaal 3350 euro. Vergelijk dit met de kosten van een Tesla Powerwall van rond de 6000 euro (exclusief installatie) en het is duidelijk dat de IKEA variant voor veel meer mensen financieel bereikbaar is. Hou er wel rekening dat de Tesla batterij wel een veel hogere oplagcapaciteit heeft.

Na installatie kun je via een duidelijke app de werking van je installatie continu in de gaten houden. De app vertelt je:

  • Hoeveel stroom je produceert
  • Wat je zelf gebruikt
  • Hoeveel stroom je exporteert naar je leverancier

Toekomst zonder vervuiling

IKEA lanceert het nieuwe concept om te beginnen alleen nog maar in het Verenigd Koninkrijk. Het is te verwachten dat het product binnen enkele jaren in heel Europa en Amerika beschikbaar zal zijn.

IKEA gelooft in een toekomst zonder grote vervuilende krachtcentrales. Wel gelooft IKEA in een toekomst met vele kleine, schone particuliere energiecentrales op basis van zonne-energie.

Het concern zegt haar steentje te willen bijdragen aan een schone en hernieuwbare energieopwekking om de klimaatverandering tegen te gaan.

Zelf stroom opwekken?

Ben je benieuwd wat voor jouw huis de mogelijkheden zijn om zelf via zonnepanelen stroom op te wekken? Vraag dan nu vrijblijvend 6 offertes aan via onderstaand formulier: