Duurzaam huis

6 handige tips om uw huis duurzamer te maken

U heeft vast meegekregen dat het belang van een duurzamere leefstijl steeds belangrijker wordt. De EU is volop bezig met het aanscherpen van het klimaatverdrag om duurzaam leven steeds gemakkelijker te maken.

Maar wat kunnen wij zelf doen; hoe kunnen wij zelf bijdragen aan een duurzamere levensstijl. En bovenal: wat levert het op?! Door duurzamer te leven, kunt u namelijk honderden euro’s per jaar besparen. Benieuwd hoe we dit kunnen bereiken? Bekijk hieronder onze makkelijk toepasbare tips!

Stop de stand-by op uw apparaten

Het is zeer eenvoudig om uw laptop dicht te klappen en hem morgen pas weer te openen. Echter weten veel mensen niet dat uw mobiele apparaten op stand-bymodus ook stroom kosten. Schakel daarom zoveel mogelijk uw mobiele apparaten uit. Een veel gemaakte fout is dat men vaak de mobiele telefoon aan laat tijdens het slapen. Schakel ook uw telefoon uit tijdens het slapen. Dit zorgt ervoor dat de telefoon veel minder vaak opgeladen hoeft te worden. Om eenvoudig en snel al uw mobiele apparaten uit te schakelen, is het aan te raden om een stekkerdoos met schakelaar aan te schaffen. Als u uw huis verlaat, gaat slapen of simpelweg even geen gebruik maakt van uw televisie, telefoon en audio installatie, switch de schakelaar dan om. Wilt u de uitgeschakelde apparaten weer gebruiken? Dan drukt u de knop van de schakelaar eenvoudig weer om. Op deze manier kunt u al uw apparaten weer gebruiken zonder energie te verspillen.

Plaats zonnepanelen op uw dak

De zon wordt ook wel gezien als onuitputtelijke bron. Het is daarom handig om van deze onuitputtelijke bron gebruik te maken. De zon zorgt namelijk niet voor de uitstoot van broeikasgassen. De zon heeft vooral positieve effecten, zelfs voor uw portemonnee. Wanneer u de stap heeft gezet om zonnepanelen aan te schaffen en te installeren, zal u de zonnepanelen binnen 6 a 7 jaar terugverdienen. Daarna heeft u nog ongeveer 19 jaar lang profijt van de gratis stroom van de zonnepanelen. Onderstaande grafiek laat de verdeling van de gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen in percentages per maand zien. Tel uw winst maar uit!

Maak gebruik van een zonneboiler

Inspelend op de onuitputtelijke energiebron: de zon, kunt u ook gebruikmaken van een zonneboiler. Een zonneboiler bestaat uit collectoren die het zonlicht absorberen. Vervolgens warmt een speciaal warmte dragende vloeistof op en zal zich door middel van een pomp naar de warmtewisselaar in de boiler pompen. In de boiler wordt de energie overgedragen aan het water. Dit water bevindt zich in het voorraadvat en warmt langzamerhand steeds verder op. De kostenbesparingen? U betaald tot wel 60% minder aan energiekosten voor de warmwaterbereiding. Verder bespaard u tot wel 35% minder energie voor ruimteverwarming. Ik zeg het u nogmaals, tel uit uw winst.

Vervang al uw oude lampen door LED lampen

Maar liefst 99% van alle halogeen- en gloeilampen hebben een negatieve impact op het milieu. Stap daarom over op LED lampen. Deze zijn niet alleen velen malen beter voor het milieu, ook LED lampen besparen u een hoop geld. LED lampen zijn namelijk 90% zuiniger dan bijvoorbeeld gloeilampen. Verder gebruiken LED lampen tot maar liefst 85% minder stroom dan halogeenlampen. Per jaar schelen de energiekosten van een LED lamp maar liefst €69,- in vergelijking met de kosten van een gloeilamp. Dan is de keuze voor u toch ook al snel gemaakt?

Isoleer uw huis goed

75% van de Nederlandse huizen zijn niet voldoende geïsoleerd. Dit betekent dat ook warmte verloren gaat bij het verwarmen van uw huis, en dat is zonde! Zorg ervoor dat u uw huis voldoende isoleert. Vanaf slechts 2 isolatiemaatregelen krijgt u zelfs subsidie van de overheid. Dit kan u 20% aan kosten besparen. Wie wil dat nou niet?

Verwarm uw huis door middel van een warmtepomp

Naast dat de energie van een warmtepomp onuitputtelijk is, is de warmtepomp ook erg multifunctioneel. Zo zorgt de warmtepomp ervoor dat water verwarmt wordt en gebruikt kan worden voor vloerverwarming of de radiatoren in uw huis. Verder zorgt de warmtepomp ervoor dat u warm kan douchen en uw vaat met warm water kan afspoelen. Uw bespaart veel met een warmtepomp. Zo krijgt u voor 1 kilowattuur maar liefst 5 kilowattuur terug! Een warmtepomp reduceert hiermee 50% van de CO2 uitstoot, vergeleken met een Cv-ketel (gestookt op gas). Ook betekent dit dat ieder huishouden in Nederland tot wel €550,- per jaar kan besparen.

Tel uw winst maar uit!

Naast dat de duurzame alternatieven veel beter zijn voor het milieu, bespaart u ook een hoop kosten. Neem daarom een serieuze overweging om zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp aan te schaffen. U heeft gezien dat u door middel van deze duurzame alternatieven zowel onafhankelijker als rijker wordt. En zelfs al zou u deze duurzame alternatieven niet aan willen schaffen, probeer dan uw huis goed te isoleren en uw apparaten af te sluiten. Het is een kleine moeite maar bespaart toch veel energie, en daarmee ook veel geld. Bedenk maar alvast wat voor leuke dingen u wilt doen met het geld dat u maandelijks zal overhouden. Maar blijf vooral uw energie vergelijken op zelfenergievergelijken.nl. Zo komt u het voordeligst uit!