Hoe is de levering van gas en stroom geregeld in Nederland?

De energiemarkt in Nederland is in 2014 vrijgegeven: de ‘liberalisering’ van de energiemarkt. Sindsdien is er een scheiding gemaakt tussen energieleveranciers en netbeheerders. Dit betekent in de praktijk dat de levering en het transport van energie gesplitst zijn:
  • de energieleverancier levert elektriciteit en/of gas. De leverancier zorgt dat de energie op de energienetwerken terecht komt om vervoerd te worden naar de huishoudens en bedrijven.
  • de netbeheerder beheert één of meer energienetten. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het bouwen en onderhouden van netten en het transporteren van elektriciteit of gas over het betreffende net.
Je kunt zelf een energieleverancier kiezen, maar het kiezen van een netbeheerder is niet mogelijk. Zelf een goedkope energieleverancier kiezen, zorgt voor een besparing op je energierekening. Helaas heb je dus zelf geen invloed op de netwerkkosten die de netbeheerder bij je in rekening brengt. Houd er verder rekening mee dat je ook nog btw en energiebelasting moet betalen op je energierekening. Misschien ook interessant: