Het totale bedrag wat je betaalt aan energie wordt altijd verdeeld in maandelijkse termijnen. Hierdoor worden de kosten van de jaarlijkse energierekening verspreid over het jaar. De hoogte van dit termijnbedrag wordt bepaald door de volgende factoren:
- Hoeveelheid verbruikte energie;
- Energieprijzen;
- Energiebelasting die de leverancier incasseert voor de overheid.
Doorgaans wordt het termijnbedrag één keer per jaar gewijzigd, na de ontvangs van de jaarafrekening. Het nieuwe termijnbedrag wordt dan berekend aan de hand van het afgelopen jaar. Het kan ook voorkomen dat de energieleverancier het termijnbedrag tussendoor wijzigt. Dit gebeurt wanneer de tarieven tussendoor flink gewijzigd kunnen worden.
Wijzigen van het termijnbedrag
Het is bij de meeste leveranciers ook mogelijk om zelf een verzoek in te dienen om het termijn bedrag te wijzigen. Dit is verstandig om te doen in de volgende situaties:
- Gezinsuitbreiding;
- Een koude winter;
- Aankoop en installatie van zonnepanelen.
Door tijdig dit verzoek in te dienen kun je voorkomen dat je bij de jaarrekening onnodig veel hoeft te betalen of dat je geld terugkrijgt. Al kun je het natuurlijk ook als een soort spaarpotje gebruiken als je weet dat je minder gaat gebruiken. Dan krijg je bij je jaarafrekening een bepaald bedrag terug. Hoe vaak zo’n verzoek in te dienen is hangt af van de energieleverancier.