Verwachting energieprijzen

zelf energie vergelijken icon 100% Laagste Prijsgarantie.

Bekijk hoeveel je kunt besparen

Personen in huishouden
huishouden minder
huishouden meer

i Ik weet mijn jaarverbruik

Stroom (normaal)
Gas
kWh
m3
Stroom (dal)
kWh

Ik heb een dubbele/slimme meter

i Ik heb (binnenkort) zonnepanelen

energieverbruik schatten Help mijn verbruik te schatten

Postcode
Huisnummer + toevoeging
Je huidige leverancier

Wat is de verwachting van de energieprijzen de komende jaren? Volgens het CBS was een gemiddeld huishouden in 2019 ruim 334 euro meer kwijt aan energiekosten. De overheid heeft belooft dat de energieprijzen in 2020 niet verder zullen stijgen, omdat voornamelijk de lage inkomens het lastig hebben met het betalen van de energierekening. Maar het is natuurlijk geen garantie dat het ook niet gebeurt. De verwachting van energieprijzen in 2020 en 2021 lees je hier!

Energieprijs verwachting 2020 en 2021

De energieprijs verwachting in 2020 en 2021 hangt van verschillende onderdelen af. Dit komt doordat energienota’s uit diverse onderdelen bestaan. Als eerste is er de aanbieder die de prijs van gas en elektra bepaalt. Daarbij is de rekening verder opgebouwd met verschillende factoren zoals transport- en opslagkosten en belastingen. Het kabinet heeft toegezegd de prijzen van energie te verlagen om de lage inkomens tegemoet te komen. Maar dit geeft geen garantie voor de energieprijs verwachting voor in 2020 en 2021. Een energieleverancier kan namelijk zelf bepalen of zij de elektriciteitsprijs hetzelfde houden of toch nog verhogen. Dit komt omdat zij zelf de energie moeten inkopen en daardoor prijsstijgingen door berekenen aan klanten. Wanneer er economische groei blijft, is de verwachting dat de energieprijzen hetzelfde blijven of iets stijgen.

Verwachting energieprijzen 2020

Waarschijnlijk ben je een echter ‘overstapper’ en kun je niet wachten totdat je weer kunt overstappen in 2020. Natuurlijk wil je dan ook de verwachting voor de energieprijzen van 2020 weten.

In 2020 wordt de energiebelasting op elektriciteit nogmaals verlaagd, met in totaal 2,7 eurocent per kWh. Je gaat dus minder betalen voor stroom. Na 2020 zal de energiebelasting zelfs stapsgewijs worden verlaagd met in totaal 7,34 eurocent per kwH. De verwachting van de energieprijzen van 2020 is dan ook dat stroom goedkoper wordt. Maar wat betekent dit voor de gasprijs?

Gasprijs 2020 + verwachting

Ook in 2020 wordt gas steeds duurder. Om ons aan de klimaatakkoorden te houden, bemoedigt de overheid het gebruik van (duurzame) stroom, terwijl gas gebruiken juist wordt ontmoedigd. Een goede ontwikkeling! De gasprijs van 2020 ligt dan ook een stuk hoger dan voorgaande jaren. De verwachting voor de gasprijs is dan ook dat deze in de toekomst alleen maar verder zal gaan stijgen. Dit komt mede doordat het kabinet de gaskraan in Groningen langzaam dicht moet draaien, vanwege onder andere de gasboringen.

Verwachting energieprijzen lange termijn

Je weet nu hoe het zit met de energieprijzen tot en met 2020. Maar wat is de verwachting voor de energieprijzen voor 2021, 2022 en de langere termijn?

Omdat Nederland steeds meer klimaatneutraal te werk wil gaan, is de verwachting dat de energieprijzen op de lange termijn verder zullen toenemen. Vooral de gasprijs zal de komende jaren flink gaan stijgen. Toch zal ook de prijs van elektriciteit/stroom de komende jaren enigszins toenemen. Op deze manier wil de overheid budget maken voor verdere investeringen in duurzame energie. Wil je toch besparen op jouw energie? Bespaar dan op jouw gasverbruik. Maar ook op elektriciteit kan je besparen! Er zijn natuurlijk meerdere punten waar je in huis op kunt besparen maar ook het vergelijken van energieleveranciers en vervolgens overstappen kan een verlaging van de energiekosten betekenen. Energieprijzen vergelijken doe je met de energievergelijker van Zelf Energie Vergelijken!

Waarom Zelfenergievergelijken.nl

Laagste prijs

Ergens anders goedkoper? Betalen wij jou het verschil terug.

Alles in 1

Alle aanbiedingen en energieleveranciers onder één dak.

Gemak

Een overzichtelijke website met alléén energieaanbiedingen!

Verstandig

Met alle touwtjes in handen maak jij een verstandige keus.

Wie gingen je voor?

“Heel overzichtelijk en bovenal makkelijk in gebruik.”

– A. de Bruyn, Enschede

Bekijk besparing

“Ik ben een echte betweter dus jullie website sprak mij erg aan en het beviel ook goed.”

– S. Houtenbos, Almere

Bekijk besparing

Heb je nog vragen over overstappen?

We hebben hier alvast wat antwoorden op een rijtje gezet.

Is je interesse gewekt over overstappen van energieleverancier? Energie vergelijken kost niets en is vrijblijvend. Of je ook direct kunt overstappen van energiemaatschappij hangt af van je huidige energiecontract. Ben je al jaren bij dezelfde energieleverancier en heb je nooit je contract verlengd? Dan heb je waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. In dat geval kun je elk moment van energie overstappen. Heb je een energiecontract lopen voor bepaalde tijd (met einddatum)? Lees dan eerst even verder voordat je de vergelijker ingaat.
Wil je opnieuw van energieleverancier overstappen, maar heb je nog een energiecontract lopen voor bepaalde tijd(langer dan 3 maanden resterend)? Voorkom dan dat je te vroeg overstapt en contractbreuk pleegt. Dan kun je een boete krijgen bij overstappen van energieleverancier. Of je loopt de welkomstpremie van het energiecontract mis.
Als je energiecontract afloopt en je onderneemt geen actie, gaat het contract over in een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven voor energie. Overstappen is dan weer per direct mogelijk.
Wil je dat je huidige energiecontract mooi aansluit op een nieuwe energie-aanbieding? In de energievergelijker zie je vanaf wanneer je naar een bepaalde leverancier kunt overstappen. In de productinformatie lees je bijvoorbeeld dat je pas binnen 2 maanden voor de einddatum naar de betreffende leverancier kunt overstappen. Houd je je hieraan, dan gaat het nieuwe energiecontract pas in als je huidige contract afloopt. De nieuwe leverancier respecteert dan je huidige energiecontract. Zo wordt de boete bij overstappen van energieleverancier voorkomen.

Bellen

Misschien wil je telefonisch iemand te woord staan.

020 531 76 74

Contactformulier

Hoe kan ik je helpen?


Doorbreek de jaren
van te veel betalen!

Een overstap kan je tot ruim 300 euro besparing per jaar opleveren. Bron: ACM, november 2016.

Ik maak de stap

Echt onafhankelijk

Vergelijk alle energieleveranciers

Gratis overstapservice

Geen zorgen, wij regelen alles

Nergens goedkoper

100% laagste prijsgarantie