Verwachting energieprijzen

zelf energie vergelijken icon 100% Laagste Prijsgarantie.

Bekijk hoeveel je kunt besparen

Personen in huishouden
huishouden minder
huishouden meer

i Ik weet mijn jaarverbruik

Stroom (normaal)
Gas
kWh
m3
Stroom (dal)
kWh

Ik heb een dubbele/slimme meter

i Ik heb (binnenkort) zonnepanelen

energieverbruik schatten Help mijn verbruik te schatten

Postcode
Huisnummer + toevoeging
Je huidige leverancier

Wat is de verwachting van de energieprijzen de komende jaren? Vanaf 1 januari 2019 is de gemiddelde energierekening met meer dan 175 euro per huishouden gestegen? Maar hoe kan dit? En wat is de verwachting van de energieprijzen voor 2020, en voor de lange termijn? Om hier dieper op in te gaan, is het allereerst zaak om te kijken naar de ontwikkeling van de energieprijs, alsmede de ontwikkeling van de gasprijs.

Ontwikkeling energieprijs (stroom en gas)

Voordat we de verwachting van de energieprijs in kaart kunnen brengen, is het allereerst zaak om naar de ontwikkeling van de energieprijs over de afgelopen jaren (2016 t/m 2019) te kijken. We hebben een kleine timeline gemaakt, waarin de ontwikkeling van de energieprijzen te zien is:

2016

In 2016 waren de energieprijzen historisch laag, terwijl er een toenemende beweeglijkheid in de prijzen was te zien. Vooral de prijzen van stroom begonnen aan het einde van 2016 flink te fluctueren.

2017

De energieprijzen in 2017 stegen flink ten opzichte van 2016, terwijl ze in historisch perspectief nog steeds laag lagen. Vooral de ontwikkeling van de prijs van stroom steeg hierin. De prijs van aardgas steeg licht, terwijl de prijs van elektriciteit vooral in het laatste kwartaal aanzienlijk toenam.

2018

De energieprijzen in 2018 waren de hoogste in jaren, vooral op zakelijk gebied. De kale energieprijzen werden niet veel duurder, maar vooral het opvoeren van de Opslag Duurzame Energie (ODE) maakte dat de energieprijzen in 2018 aanzienlijk hoger kwamen te liggen.

Energieprijs verwachting

Het verleden biedt geen garantie voor de toekomst. Toch kunnen we op basis van de gegevens van voorgaande jaren, en de energieprijzen van 2019, een prognose en een verwachting van de energieprijzen voor de rest van 2019 maken, alsmede voor 2020.

Verwachting energieprijzen 2019 (rest van het jaar)

Per 1 januari 2019 is de energieprijs flink gestegen ten opzichte van 2018. De totale energierekening is met ruim 17% gestegen ten opzichte van 2018. Deze ontwikkeling/stijging is voornamelijk veroorzaakt door de forse toenames van de energietarieven voor gas en stroom en de stijgende energiebelasting op gas. De kosten van de ODE ten opzichte van vijf jaar geleden zijn zelfs met meer dan 60% gestegen.

De verwachting voor juli 2019 is dat de energieprijzen vrijwel gelijk zullen blijven ten opzichte van de eerste helft van 2019. Toch is dit niet met 100% zekerheid te zeggen. Vanuit voorgaande jaren hebben we echter gemerkt dat de prijzen niet al te veel toenemen of juist afnemen. Heb je geen variabel energiecontract, dan heb je sowieso geen last van de fluctuering van de energieprijzen.

Verwachting energieprijzen 2020

Waarschijnlijk ben je een echter ‘overstapper’ en kun je niet wachten totdat je weer kunt overstappen in 2020. Natuurlijk wil je dan ook de verwachting voor de energieprijzen van 2020 weten.

In 2020 wordt de energiebelasting op elektriciteit nogmaals verlaagd, met in totaal 2,7 eurocent per kWh. Je gaat dus minder betalen voor stroom. Na 2020 zal de energiebelasting zelfs stapsgewijs worden verlaagd met in totaal 7,34 eurocent per kwH. De verwachting van de energieprijzen van 2020 is dan ook dat stroom goedkoper wordt. Maar wat betekent dit voor de gasprijs?

Gasprijs 2019 + verwachting

Ook in 2019 wordt gas steeds duurder. Om ons aan de klimaatakkoorden te houden, bemoedigt de overheid het gebruik van (duurzame) stroom, terwijl gas gebruiken juist wordt ontmoedigd. Een goede ontwikkeling! De gasprijs van 2019 ligt dan ook een stuk hoger dan voorgaande jaren. De verwachting voor de gasprijs is dan ook dat deze in de toekomst alleen maar verder zal gaan stijgen.

Verwachting energieprijzen lange termijn

Je weet nu hoe het zit met de energieprijzen tot en met 2020. Maar wat is de verwachting voor de energieprijzen voor de lange termijn?

Omdat Nederland steeds meer klimaatneutraal te werk wil gaan, is de verwachting dat de energieprijzen op de lange termijn verder zullen toenemen. Vooral de gasprijs zal de komende jaren flink gaan stijgen. Toch zal de prijs van elektriciteit/stroom de komende jaren enigszins afnemen. Wil je dan ook besparen op jouw energie? Bespaar dan op jouw gasverbruik. En stap over naar de goedkoopste energieleverancier door middel van energie vergelijken! Energieprijzen vergelijken doe je bij Zelf Energie Vergelijken!

Waarom Zelfenergievergelijken.nl

Laagste prijs

Ergens anders goedkoper? Betalen wij jou het verschil terug.

Alles in 1

Alle aanbiedingen en energieleveranciers onder één dak.

Gemak

Een overzichtelijke website met alléén energieaanbiedingen!

Verstandig

Met alle touwtjes in handen maak jij een verstandige keus.

Wie gingen je voor?

“Heel overzichtelijk en bovenal makkelijk in gebruik.”

– A. de Bruyn, Enschede

Bekijk besparing

“Ik ben een echte betweter dus jullie website sprak mij erg aan en het beviel ook goed.”

– S. Houtenbos, Almere

Bekijk besparing

Heb je nog vragen over overstappen?

We hebben hier alvast wat antwoorden op een rijtje gezet.

Is je interesse gewekt over overstappen van energieleverancier? Energie vergelijken kost niets en is vrijblijvend. Of je ook direct kunt overstappen van energiemaatschappij hangt af van je huidige energiecontract. Ben je al jaren bij dezelfde energieleverancier en heb je nooit je contract verlengd? Dan heb je waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. In dat geval kun je elk moment van energie overstappen. Heb je een energiecontract lopen voor bepaalde tijd (met einddatum)? Lees dan eerst even verder voordat je de vergelijker ingaat.
Wil je opnieuw van energieleverancier overstappen, maar heb je nog een energiecontract lopen voor bepaalde tijd(langer dan 3 maanden resterend)? Voorkom dan dat je te vroeg overstapt en contractbreuk pleegt. Dan kun je een boete krijgen bij overstappen van energieleverancier. Of je loopt de welkomstpremie van het energiecontract mis.
Als je energiecontract afloopt en je onderneemt geen actie, gaat het contract over in een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven voor energie. Overstappen is dan weer per direct mogelijk.
Wil je dat je huidige energiecontract mooi aansluit op een nieuwe energie-aanbieding? In de energievergelijker zie je vanaf wanneer je naar een bepaalde leverancier kunt overstappen. In de productinformatie lees je bijvoorbeeld dat je pas binnen 2 maanden voor de einddatum naar de betreffende leverancier kunt overstappen. Houd je je hieraan, dan gaat het nieuwe energiecontract pas in als je huidige contract afloopt. De nieuwe leverancier respecteert dan je huidige energiecontract. Zo wordt de boete bij overstappen van energieleverancier voorkomen.

Bellen

Misschien wil je telefonisch iemand te woord staan.

020 531 76 74

Contactformulier

Hoe kan ik je helpen?


Doorbreek de jaren
van te veel betalen!

Een overstap kan je tot ruim 300 euro besparing per jaar opleveren. Bron: ACM, november 2016.

Ik maak de stap

Echt onafhankelijk

Vergelijk alle energieleveranciers

Gratis overstapservice

Geen zorgen, wij regelen alles

Nergens goedkoper

100% laagste prijsgarantie