Waarom overstappen op duurzame energie?

zelf energie vergelijken icon 100% Laagste Prijsgarantie.

Bekijk hoeveel je kunt besparen

Personen in huishouden
huishouden minder
huishouden meer

i Ik weet mijn jaarverbruik

Stroom (normaal)
Gas
kWh
m3
Stroom (dal)
kWh

Ik heb een dubbele/slimme meter

i Ik heb (binnenkort) zonnepanelen

energieverbruik schatten Help mijn verbruik te schatten

Postcode
Huisnummer + toevoeging
Je huidige leverancier
Waarom moet ik overstappen op duurzame energie? Duurzame energie brengt diverse voordelen met zich mee, maar ook nadelen. Welke duurzame energie bronnen zijn er, en waarom zou je overstappen op deze ‘groene’ energie. We hebben de voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet!

Waarom duurzame energie?

Steeds meer huishoudens zien de voordelen van duurzame energie in en stappen dan ook over. Daarbij schaffen ook steeds meer mensen zonnepanelen aan, terwijl er tegelijkertijd ondernemers zijn die in windmolens investeren. Daarbij stimuleert de overheid het investeren in- en overstappen naar duurzame energie door middel van diverse subsidies. Maar wat is het groene energie eigenlijk? Sinds jaar en dag wordt energie opgewekt in centrales die stoken op basis van kolen, olie of aardgas. Dit zorgt voor het vrijkomen van co2, wat schadelijk is voor milieu, klimaat en kwaliteit van lucht. Sinds een aantal jaren is hier ene mooi alternatief voor: groene energie. De voordelen van deze duurzame energie weegt op tegen de nadelen. Doordat het wordt opgewekt met zonnepanelen, windmolens, waterkrachtcentrales en biomassa is het bijproduct en de uitstoot van schadelijke gassen miniem. Het vraagstuk duurzame energie staat daarbij hoog op de agenda van de Europese Unie: in 2050 moet minimaal de helft van alle energie worden opgewekt uit duurzame bronnen.

Voordelen duurzame energie

  • Het eerste voordeel van duurzame energie, is dat het beter is voor het milieu en zorgt voor een schonere wereld. Je kiest met duurzame, groene energie bronnen voor de toekomst en een beter klimaat voor de toekomst.
  • Met meer duurzame energie ben je niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen als olie, kolen en aardgas.
  • Ieder land kan duurzame energie opwekken. Het is daardoor niet meer nodig om fossiele energie bronnen te importeren uit andere landen.
  • Iedereen kan gebruikmaken van duurzame energie bronnen: zon, water én wind zijn overal! Met zonnepanelen op jouw dak kun je jouw eigen energie opwekken. Wanneer je jouw investering hebt terugverdiend, is jouw energie vrijwel gratis!
  • Duurzame energie kun je zelf opwekken. Daarbij kun je het overschot terugleveren aan het net. Deze opbrengst wordt verrekend met jouw eigen verbruik. Tevens leveren diverse energiemaatschappijen deze duurzame energie weer door aan huishoudens die niet zelf hun energie opwekken, maar wel kiezen voor duurzame energie bronnen en groene stroom.

Nadelen duurzame energie

Natuurlijk brengt duurzame energie niet louter voordelen met zich mee. We zouden niet onpartijdig en onafhankelijk zijn als we niet ook de nadelen van duurzame energie uit zouden lichten.
  • De aanschafkosten van duurzame energie middelen als zonnepanelen zijn relatief hoog. Gelukkig kun je de terugverdientijd wel verkleinen door middel van subsidies vanuit de overheid.
  • De juiste hoeveelheid duurzame energie opwekken is vrij lastig. Zo heb je als er geen zon is niets aan zonnepanelen en wanneer er geen wind is niets aan windmolens. Gelukkig kun je zowel windenergie als zonne-energie opslaan!
  • Windmolens en stuwmeren moeten ergens geplaatst worden en kunnen op hun beurt weer zorgen voor aantasting van de natuur.

Direct overstappen op duurzame energie bronnen

Al met al zijn er voordelen van duurzame energie, maar brengen deze duurzame energie bronnen ook enkele nadelen met zich mee. We hopen dat je nu een volledig antwoord heb gekregen op de vraag: waarom overstappen op duurzame energie? Wens je een actueel, onafhankelijk en volledig overzicht van groene energiemaatschappijen te krijgen? Vul onze energievergelijker in!

Waarom Zelfenergievergelijken.nl

Laagste prijs

Ergens anders goedkoper? Betalen wij jou het verschil terug.

Alles in 1

Alle aanbiedingen en energieleveranciers onder één dak.

Gemak

Een overzichtelijke website met alléén energieaanbiedingen!

Verstandig

Met alle touwtjes in handen maak jij een verstandige keus.

Wie gingen je voor?

“Heel overzichtelijk en bovenal makkelijk in gebruik.”

– A. de Bruyn, Enschede

Bekijk besparing

“Ik ben een echte betweter dus jullie website sprak mij erg aan en het beviel ook goed.”

– S. Houtenbos, Almere

Bekijk besparing

Heb je nog vragen over overstappen?

We hebben hier alvast wat antwoorden op een rijtje gezet.
Is je interesse gewekt over overstappen van energieleverancier? Energie vergelijken kost niets en is vrijblijvend. Of je ook direct kunt overstappen van energiemaatschappij hangt af van je huidige energiecontract. Ben je al jaren bij dezelfde energieleverancier en heb je nooit je contract verlengd? Dan heb je waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. In dat geval kun je elk moment van energie overstappen. Heb je een energiecontract lopen voor bepaalde tijd (met einddatum)? Lees dan eerst even verder voordat je de vergelijker ingaat.
Wil je opnieuw van energieleverancier overstappen, maar heb je nog een energiecontract lopen voor bepaalde tijd(langer dan 3 maanden resterend)? Voorkom dan dat je te vroeg overstapt en contractbreuk pleegt. Dan kun je een boete krijgen bij overstappen van energieleverancier. Of je loopt de welkomstpremie van het energiecontract mis.
Als je energiecontract afloopt en je onderneemt geen actie, gaat het contract over in een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven voor energie. Overstappen is dan weer per direct mogelijk.
Wil je dat je huidige energiecontract mooi aansluit op een nieuwe energie-aanbieding? In de energievergelijker zie je vanaf wanneer je naar een bepaalde leverancier kunt overstappen. In de productinformatie lees je bijvoorbeeld dat je pas binnen 2 maanden voor de einddatum naar de betreffende leverancier kunt overstappen. Houd je je hieraan, dan gaat het nieuwe energiecontract pas in als je huidige contract afloopt. De nieuwe leverancier respecteert dan je huidige energiecontract. Zo wordt de boete bij overstappen van energieleverancier voorkomen.

Bellen

Misschien wil je telefonisch iemand te woord staan. 020 531 76 74

Contactformulier

Hoe kan ik je helpen?

Doorbreek de jaren van te veel betalen!

Een overstap kan je tot ruim 300 euro besparing per jaar opleveren. Bron: ACM, november 2016.

Ik maak de stap

Echt onafhankelijk

Vergelijk alle energieleveranciers

Gratis overstapservice

Geen zorgen, wij regelen alles

Nergens goedkoper

100% laagste prijsgarantie