Ondanks dat Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft besloten dat er minder gas gewonnen mag worden in Groningen, blijft het beven in Groningen onverstoord doorgaan. Dit tot grote woede van de inwoners van Noord-Groningen.
Hoe het begon
Al decennialang wordt er gas gewonnen door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Groningen. Eerst werd het winnen van gas in deze omgeving lange tijd ontkent, maar toen vanaf de jaren ’90 de bevingen echt begonnen op te vallen en de huizen in Groningen steeds meer schade opliepen, kon het niet langer verzwegen worden. De Rijksuniversiteit Groningen heeft samen met de GGD en de stad Groningen in een onderzoek aan kunnen tonen dat er inmiddels 100.000 mensen in een huis wonen met bevingsschade.
Het vinden van een oplossing
Daarom heeft Minister Henk Kamp na advies van het Staatstoezicht op de Mijnen besloten dat de gaswinning in Groningen teruggedrongen moet worden. In 2016 was het maximale toegestane gas dat gewonnen mocht worden 24 miljard kuub per jaar. Dit wordt in 2017 met 10 procent verlaagd, waardoor het zou uitkomen op een gaswinning van 21,6 miljard kuub per jaar. Groningen zorgt voor het
gas van veel Nederlandse burgers en bedrijven. Vier vijfde deel van de 40 miljard kubieke meter gas die burgers en bedrijven jaarlijks verbruiken kwam uit Groningen. Omdat er inmiddels minder gas gewonnen wordt, moet de rest van het gas ergens anders vandaan gehaald worden. Helaas is nou net het gas uit Groningen van bijzondere kwaliteit.
Schades en vergoedingen
Uit de najaarsrapportage van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders blijkt dat er sinds augustus 2013 bijna 75.000 schades door de Groningers gemeld zijn bij de NAM. Uiteindelijk heeft de meerderheid van deze Groningers een vergoeding gekregen voor de schade, wat kon oplopen tussen de 3.000 en 25.000 euro. Maar hier blijft het niet bij: er is nog zeker 250 miljoen nodig om ongeveer 10.000 woningen preventief te versterken tegen nieuwe bevingen.
Niet alleen materiële schade
Behalve de schades aan de woningen hebben de inwoners ook last van emotionele schade. Ze zijn boos omdat de Nederlandse Aardolie Maatschappij erg zuinig was met het uitdelen van vergoedingen en dat ze lange tijd niet serieus zijn genomen. Daar komt nog bij dat de inwoners, als gevolg van de bevingen, last hebben van stress en slapeloze nachten. Ook de waarde van de huizen in Groningen is gezakt met een totaal van een miljard euro.