Steeds vaker wordt het vermogen van openbare elektrische
laadpalen verlaagd om te voorkomen dat er in woonwijken stroomstoringen worden veroorzaakt. Wanneer één elektrische auto wordt opgeladen kost dit namelijk evenveel stroom als 10 huishoudens. Omdat er steeds meer elektrische en hybride auto’s worden verkocht veroorzaakt het opladen steeds vaker problemen. Amsterdam is een van de eerste steden die heeft besloten dat laadpalen minder stroom leveren om stroomstoringen te voorkomen. Tussen 18.00 en 21.00 uur leveren ze minder energie. Ook buiten de hoofdstad is te zien dat er steeds meer vraag is naar elektriciteit om auto’s op te laden.
Verhoogde belasting stroomnet
Doordat het aantal elektrische auto’s in Nederland spectaculair blijft groeien zal het huidige stroomnet steeds heviger worden belast. Dit is natuurlijk voornamelijk het geval waar veel auto’s worden opgeladen. Bovendien komen er steeds meer en betaalbaardere elektrische auto’s op de markt waardoor de groei blijft toenemen. De nieuwe elektrische auto’s hebben een piekvermogen dat gelijkstaat aan dat van tien huishoudens. Dit zorgt ervoor dat wanneer er tien auto’s in een straat allemaal tegelijk worden opgeladen, er een extra belasting is die gelijk staat aan honderd huishoudens extra. Hierdoor kan overbelasting van het stroomnet ontstaan met als gevolg een stroomstoring.
Oplossing overbelasting
Een oplossing voor het voorkomen van overbelasting is het vergroten van de netcapaciteit. Hier hangt alleen een flink prijskaartje aan van miljarden euro’s. Alle straten moeten open worden gebroken om dikkere kabels te leggen. De overheid wil voor 2030 1,7 miljoen laadpalen realiseren. Dit betekent dat er per dag zo’n 400 laadpalen bij dienen te komen. Deze laadpalen zullen voorzien moeten zijn van ‘smart laden’. Bij deze manier van laden zal er niet altijd voldoende stroom zijn om een auto met piekvermogen op te laden. Voor de korte termijn is er geen andere oplossing. Wel kan er bijvoorbeeld door middel van prijsdifferentiatie worden voorkomen dat iedereen op hetzelfde moment wil opladen. Tussen 17.00 en 21.00 is momenteel de vraag het grootste. Door de prijs te verhogen op dit moment zullen minder mensen hun auto dan oplossen waardoor de belasting van het stroomnet minder hoog is.
Problemen voor autofabrikanten
Autofabrikanten proberen hun auto’s zo te maken dat deze zo snel mogelijk laden. Het wordt een probleem als laadpalen daar niet aan mee werken. Verschillende verenigingen die zich inzetten voor elektrische auto’s vrezen dan ook dat dit de verkoop van elektrische auto’s geen goed doet. Niemand wilt natuurlijk de onzekerheid hebben of de accu van de auto wel vol is nadat deze drie uur aan de lader heeft gedaan. De kwaliteit van de oplaadinfrastructuur blijft een belangrijke onderdeel bij de aanschaf van een elektrische auto.
Blijvende hoge druk op het elektriciteitsnet
Komende jaren zal de hoge druk op het elektriciteitsnet aanblijven en alleen maar groter worden. Dit komt niet alleen maar door de verkoop van elektrische auto’s (de verwachting is 50.000 volledig elektrische auto’s en minimaal 12.500 plug-in hybrides) maar ook huizen moeten van het gas af. Dit zal ervoor zorgen dat er nog meer belasting op het elektriciteitsnet komt. Wel is het zo dat mensen steeds meer inzetten op
duurzame energie en bijvoorbeeld
zonnepanelen kopen om zelf hun energie op te wekken.
Stijgende aantallen plug-in hybrides
Zoals eerder vermeld is de voorspelling dat er minimaal 12.500 plug-in hybrides worden verkocht. De plug-in hybride is een auto met benzine- en elektromotor. Doordat er fiscale voordelen voor dit type auto’s werden geschrapt was de verwachting dat de verkoop zou teruglopen maar dit blijkt toch anders te zijn. In 2019 kwamen er 24 nieuwe hybride modellen op de markt en de verwachting voor 2020 is dat er nog 32 modellen bijkomen. Een belangrijke investeerder in hybride auto’s is BMW. Zij hebben momenteel acht hybride modellen in het assortiment en zij willen binnen drie jaar nog dertien modellen introduceren. De auto’s die momenteel de hybride techniek krijgen zijn voornamelijk grote suv’s en andere grote auto’s, oftewel benzineslurpers met een hoge uitstoot. Een goed voorbeeld is de Volvo XC90. Het benzine model heeft een uitstoot van 165 gram CO2 per kilometer, terwijl de hybride maar 52 gram uitstoot. Dit is zeer ruim onder de nieuwe eis van 95 gram die per 2022 geldt voor alle verkochte nieuwe auto’s. Hybride auto’s hebben een gemiddelde elektrische actieradius van 30 tot 80 kilometer. Dit is doorgaans voldoende voor de meeste ritten. De verkoop van dit soort auto’s is stijgende omdat de aanschafbelasting bpm afhankelijk is geworden van de CO2 uitstoot. Dit zorgt ervoor dat de plug-in hybrides tegenwoordig zelfs goedkoper zijn dan de brandstof versie. Een hybride Mitsubishi Outlander hybride is bijvoorbeeld 5000 euro goedkoper dan het brandstof model. Ben jij al overgestapt op elektrisch rijden of zijn er factoren die je tegenhouden om dit te doen?