Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen is niet iets wat je vaak doet. Het is een investering waarin veel geld en tijd gaat zitten. Daarom is het noodzakelijk om van tevoren goed alle mogelijkheden, leveranciers en subsidies in kaart te brengen. Dankzij eigen zonnepanelen te kopen kan je zelf zonne-energie opwekken en daardoor minder afhankelijk worden van energieleveranciers. Er komt nogal wat kijken wanneer je zonnepanelen gaat kopen en daarom beschrijven wij een aantal zaken die erg belangrijk zijn om op te letten.

Zonnepanelen kopen: de prijs en de kosten

Allereerst is de prijs en de bijkomende kosten bij het kopen van zonnepanelen belangrijk. We kijken eerst naar de prijsopbouw wanneer je zonnepanelen gaat kopen, deze is als volgt:

 • Materiaal: 68%;
 • Arbeid: 30%;
 • Voorrijkosten: 2%.

Het is duidelijk dat de materialen het grootste gedeelte van de kosten innemen. Het is belangrijk om hier niet op te besparen omdat dit op de lange termijn juist meer kosten met zich meebrengt.

Als je zonnepanelen wilt kopen, wil je natuurlijk weten wat het gaat kosten maar ook hoeveel je gemiddeld bespaart. Hieronder hebben we een handig overzicht met de hoeveelheid panelen, de gemiddelde kosten en wat voor besparing dit oplevert.

Aantal personenAantal panelenGemiddelde kostenBesparing per jaar
1 persoon8€3.400 – €4.100€420
2 personen13€5.200 – €6.300€680
4 personen18€6.400 – €7.700€930
6 personen21€7.300 – €8.800€1.110

Het is duidelijk dat hoe meer personen in het huishouden zijn, hoe meer er bespaart wordt. Natuurlijk zijn er verschillende factoren van invloed op de kosten die komen kijken bij het zonnepanelen kopen zoals de installatiekosten maar ook de soorten zonnepanelen die worden gekozen. Meer over de factoren die de kosten bepalen bij het zonnepanelen kopen lees je hieronder.

Factoren met invloed op de kosten

De locatie

De eerste factor die van invloed is op de kosten bij het kopen van zonnepanelen is de locatie. En dan gaat het niet om de locatie waar je woont, maar de locatie waar de zonnepanelen komen. Het rendement is hier namelijk van afhankelijk. Wanneer er dichtbij de woning hoge bomen of gebouwen zijn die het zonlicht kunnen blokkeren, heeft dit een negatieve invloed op het rendement van de zonnepanelen. Let dus goed op of er in de omgeving van de woning geen dingen zijn die schaduw op het dak werpen, zoals een dichtbijstaande kerktoren. Maar ook de eigen dakkapel kan al invloed hebben op het rendement. Naast de externe factoren zijn er nog meer zaken die van invloed zijn die woning specifiek zijn. Deze factoren zijn: beschikbare dakoppervlak, hellingsrichting en de hellingshoek van het dak. Het beschikbare oppervlak bepaalt hoeveel zonnepanelen je kwijt kunt terwijl de hellingshoek en -richting van het dak bepalen hoeveel de panelen op kunnen brengen. De beste situatie is wanneer het dak gericht is op het zuiden met een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Heb je een plat dak en wil je zonnepanelen kopen? Dan moet je rekening houden dat de panelen bij installatie in consoles geplaatst dienen te worden. Deze worden voorzien van ballast.

Energiebehoefte

De energiebehoefte van een Nederlands gezin is gemiddeld 3500 kWh aan energie op jaarbasis. Als je zonnepanelen gaat kopen, zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van jouw energieverbruik. Hier kun je eenvoudig achter komen door de energienota’s van de afgelopen jaren erbij te pakken. Wil je het gehele verbruik over laten nemen door zonnepanelen of is een gedeelte genoeg? Als je alles wilt afdekken, dan vereist dit een flinke investering. Vaker kiezen mensen ervoor om zonnepanelen te kopen die ongeveer 50% van het energieverbruik afdekken. Hiermee kun je de ecologische ‘footprint’ drastisch terug te brengen. Zonnepanelen kopen betekent dus niet per se dat het hele dak vol hoeft te liggen met panelen.

Berekening van budget

Als je een maximum budget hebt om zonnepanelen te kopen, houdt er dan rekening mee dat deze worden verkocht met wattpiek als uitgangspunt. Een wattpiek is het vermogen van zonnepanelen onder ideale omstandigheden. Helaas komen deze omstandigheden in Nederland maar weinig voor. Voor het vermogen van een PV-systeem geldt dat één wattpiek vermogen gelijk staat aan ongeveer 0,88 watt. Een compleet zonnestroomsysteem kost ongeveer €1,78 per wattpiek. Dit komt neer op ongeveer €2,23 per watt. Om een schatting te maken van de kosten die eenmalig gemaakt moeten worden kun je de jaarlijkse energiebehoefte (in kWh) te vermenigvuldigen met €2,23. Hierdoor kun je een snelle schatting maken van de eenmalige kosten. Natuurlijk kun je ook het gedeelte van de energiebehoefte nemen als je niet de gehele behoefte wil afdekken.

Heb je een vast budget? Dan is er een andere manier om te rekenen voor het kopen van zonnepanelen. Je moet het gestelde budget delen door 1,78 om te bepalen hoeveel piekvermogen je maximaal kunt bestellen. Deel je budget door 2,23 om uit te rekenen hoeveel vermogen je ook daadwerkelijk krijgt wanneer je zonnepanelen gaat kopen voor je gestelde budget.

Valkuilen bij zonnepanelen kopen

Hieronder lees je de zeven meest voorkomende valkuilen bij het kopen van zonnepanelen.

 1. Niet bij de gemeente informeren als je zonnepanelen aanschaft;
 2. Niet de juiste panelen kopen voor de situatie;
 3. Niet de beste omstandigheden gebruiken;
 4. Geen informatie inwinnen over subsidiemogelijkheden;
 5. Niet aanmelden als ondernemer bij Belastingdienst;
 6. Grondig marktonderzoek nalaten;
 7. Geen offertes en prijzen vergelijken.

Door goed te kijken naar bovenstaande valkuilen en juist het tegenovergestelde doen wanneer je zonnepanelen gaat kopen, kan je al veel besparen op de kosten maar ook energie die je er later misschien in moet steken.

Soorten zonnepanelen om te kopen

Op de markt van panelen zijn er verschillende soorten te koop. Bijna al deze soorten zijn gebaseerd op silicium. Het is belangrijk om meer te weten over de voor- en nadelen van de verschillende zonnepanelen voordat je deze gaat kopen.

 • Monokristallijne zonnepanelen: De zonnecel van dit type bestaat in feite uit één kristal. Deze panelen hebben een hoog rendement maar zijn duur. Als je het maximale uit het beschikbare oppervlakte wilt halen, dan is dit wel de beste keuze. De prijs van dit type ligt gemiddeld op €670,- per paneel.
 • Polykristallijne zonnepanelen: In dit type paneel zijn er meerdere grove kristallen. Hierdoor zijn de panelen goedkoper, maar bieden ook minder rendement. Als je voldoende ruimte hebt, dan is dit de meest gekozen optie. De prijs van dit type ligt gemiddeld op €600,- per paneel.
 • Amorfe zonnepanelen. Amorf zonnepanelen worden gebruikt in dunne-film zonnepanelen. Omdat dit type geen kristallen bevat, zijn ze erg buigzaam. Bovendien zijn ze erg goedkoop maar hier staat wel een flink lager rendement tegenover. De prijs van dit type ligt gemiddeld op €400,- per paneel.

Geschikte dakbedekkingen voor zonnepanelen

Als je zonnepanelen gaat kopen is het goed om te weten dat zonnepanelen niet geschikt zijn voor ieder dak. Een oud bitumen dak is bijvoorbeeld geen goede ondergrond. Een bitumen dak moet namelijk iedere 20 tot 25 jaar vervangen worden en dit brengt een flinke investering met zich mee. Dit kan ervoor zorgen dat er geen budget meer is om zonnepanelen te kopen. Een nieuw bitumen dak is wel prima als ondergrond. Zonnepanelen kopen en laten installeren wanneer je beschikt over een van de volgende soorten daken: bituum, plat, schuin pannendak, plat PVC, bitumen golfplaten, dakpanplaten of stalen daken. Andere type daken zijn afgeraden om zonnepanelen voor te kopen.

Het PV-systeem

Bij zonnepanelen kopen kom je het vaakst uit bij een netgekoppeld systeem. Dit systeem bestaat uit de zonnepanelen, een omvormer, montagemateriaal en soms ook meetapparatuur. Als alles in een enkel pakket wordt geleverd, dan heb je het over een zogeheten PV-systeem. Als het systeem is geïnstalleerd dan ben je officieel energieleverancier. Dit zorgt ervoor dat je stroommeter tijdens zonnige uren terugdraait.

Nu je meer weet over zonnepanelen kopen, is het tijd om de beslissing te maken of je dit daadwerkelijk gaat doen. Wil je graag zonne-energie maar is jouw dak niet geschikt of kan je de investering niet doen? Gebruik dan onze energievergelijker om een nieuwe energieleverancier te vinden die gebruik maakt van zonne-energie.